Kestävyysraporttien varmennuksen luotettavuus ja Big Four -yritykset - Penttilä, Lotta (2025)
Kestävän kehityksen teemat ovat herättäneet suurta huomiota viimeisten vuosien aikana yhteiskunnallisesti ja maailmanlaajuisesti. Yhteiskuntien osoittama paine ja sidosryhmien kasvavat vaatimukset yritysten vastuullisuudesta ovat lisänneet yritysten ei-taloudellista raportointia eli kestävyys-raportointia merkittävästi. Kestävyysraportointi on vakiintunut keskeiseksi keinoksi viestiä yritysten vastuullisuudesta ja edistää tietojen luotettavuutta. Tietojen luotettavuus on kuitenkin herättänyt kritiikkiä sidosryhmien kes-kuudessa (Friske ym., 2023). Tietojen luotettavuuden takaamiseksi kestävyys-raporttien ulkoinen varmennus on lisääntynyt voimakkaasti. Varmennusta tarjoavat erilaiset tahot, kuten konsultit, vastuullisuuden asiantuntijat ja tilin-tarkastajat (Zorio ym., 2013). Suuret tilintarkastusyhteisöt eli Big Four -yritykset ovat vakiinnuttaneet asemaansa kehittyvillä varmennusmarkki-noilla. Kestävyysraporttien varmennuksen luotettavuus eri toimijoiden välil-lä on kerännyt huomiota etenkin tutkimuskentällä (Fernandez-Feijoo ym., 2018). Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan Big Four -yritysten merkitystä kestävyysraporttien varmennuksen koettuun luotettavuuteen. Tavoitteena on selvittää, onko Big Four -yritysten tarjomalla varmennuksella merkitystä raporttien luotettavuuteen, ja millainen tämä mahdollinen merkitys on. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto koostuu aikaisemmasta tutkimuskirjallisuudesta, lehtiartikkeleista ja rahoitusalan vastuullisuusasiantuntijoiden haastatteluista. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Big Four -yrityksillä on erityinen merkitys kestävyysraporttien varmennusmarkkinoilla. Big Four -yritysten varmennuksen merkitys luotettavuuden kannalta ei ole yksiselitteinen. Big Four -yritysten varmennusta pidetään yleisesti luotettavana, ja sitä vahvistavat niiden suuret resurssit, laaja tunnettuus ja monialainen osaaminen. Tämän tutkimuksen perusteella varmennuksen suorittamalla taholla ei nähdä kuitenkaan olevan ratkaisevaa merkitystä varmennuksen koettuun luotettavuuteen. Haasteina nähdään varmennuksen lisäarvon tunnistaminen ja vakiintumattomuus.