Psychophysiological responses and cognitive appraisals of emotional faces : the role of electrodermal and facial muscle activity - Holappa, Iida; Mälkiä, Aino (2025)
Tutkimuksessa tarkasteltiin psykofysiologisia reaktioita ja kasvonilmeiden tunnistamista tilanteessa, jossa osallistujat (N = 25) näkivät toisen ihmisen esittämiä surullisia, vihaisia ja neutraaleja ilmeitä reaaliaikaisesti nestekideikkunan läpi. Aiemmissa tunteiden tunnistamisen tutkimuksissa on usein käytetty valokuvia tai videotallenteita, mutta tässä tutkimuksessa pyrittiin parempaan ekologiseen validiteettiin käyttämällä eläviä kasvomalleja. Tutkimuksessa mitattiin ihon sähkönjohtavuutta (EDA) ja kasvojen lihasaktiivisuutta (EMG), jotka kuvastavat tunteiden viriämistä ja varhaista kognitiivista prosessointia. Lisäksi osallistujat arvioivat kasvonilmeitä ja niiden voimakkuutta. Tulokset osoittivat, että voimakkaampi EDA-vaste surullisiin ja neutraaleihin ilmeisiin oli yhteydessä parempaan surullisten kasvonilmeiden tunnistamiseen. EMG-aktiivisuus vaihteli esitetyn tunteen mukaan: zygomaticus-lihas aktivoitui eniten surullisten ja neutraaleiden kasvonilmeiden kohdalla, kun taas corrugator-lihas aktivoitui vähiten vihaisten kasvonilmeiden kohdalla. Voimakkaampi EMG-vaste neutraaleihin ilmeisiin oli yhteydessä heikompaan tunnistustarkkuuteen. Masennus- ja ahdistusoireiden määrällä ei havaittu olevan yhteyttä fysiologisiin vasteisiin tai käyttäytymiseen. Tutkimus korostaa autonomisen ja motorisen vasteen roolia kasvonilmeiden tunnistuksessa: EDA voi tukea tarkkaa tunnistusta erityisesti surullisissa ilmeissä, kun taas kasvojen lihasaktiivisuus voi olla yhteydessä vaikeuksiin neutraalien ilmeiden tulkinnassa.