Ikääntyneiden ihmisten koettu ulkona liikkumisen autonomia ja elämänlaatu: erot nivelrikkoa sairastavien ja ei-sairastavien välillä. - Vehmala, Titta (2025)
Ikääntyneiden ihmisten elämänlaadun tutkimiselle on tarvetta väestön ikääntyessä ja elämänlaatua heikentävien toimintarajoitteiden yleistyessä. Nivelrikko on yleisimpiä ikääntyneille ihmisille toimintarajoitteita aiheuttavia sairauksia. Ulkona liikkumisen autonomia on yhteydessä toimintarajoitteisiin, mutta sen yhteydestä nivelrikkoa sairastavien ikääntyneiden ihmisten elämänlaatuun ei ole aiempaa tutkimustietoa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ikääntyneiden ulkona liikkumisen autonomiaa, elämänlaatua ja niiden välistä yhteyttä, ja tarkastella eroja nivelrikkoa sairastavien ja ei-sairastavien välillä.