Yksinäisyyden ja kasvokkaisen keskustelutilanteen vastavuoroisuuden vaikutus ihon sähkönjohtavuuden synkroniaan - Grönlund, Emma; Huotari, Hilla (2025)
Yksinäisyyden on havaittu vaikuttavan sosiaaliseen kognitioon ja käyttäytymiseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko yksinäisyydellä vaikutusta kahden ihmisen väliseen ihon sähkönjohtavuuden synkroniaan. Ihon sähkönjohtavuus heijastaa muun muassa emotionaalisia tiloja, kuten koettua stressiä ja innostuneisuutta. Ihon sähkönjohtavuuden synkronian nähdään heijastavan muun muassa vuorovaikutuskumppanien emotionaalisen tilan samansuuntaisuutta ja vuorovaikutustilanteen sujuvuutta. Lisäksi selvitimme, onko kahdella toisistaan vastavuoroisuuden osalta eroavalla keskustelutilanteella, myötäelävällä ja pidättyväisellä, vaikutusta ihon sähkönjohtavuuden synkroniaan. Yksinäisyyden on havaittu olevan yhteydessä lisääntyneeseen torjuntaherkkyyteen ja sosiaalisen kognition vinoumiin, jotka voisivat tulla näkyviksi eritoten pidättyväisessä tilanteessa. Tutkimukseen osallistui 38 aikuista, jotka luokiteltiin yksinäisten ja ei-yksinäisten ryhmiin laskemalla mediaani UCLA-kyselyn vastausten pistemääristä. Koeasetelmamme sisälsi kaksi manipuloitua keskustelutilannetta tutkimusavustajan ja osallistujan välillä. Keskustelutilanteissa osallistujaa pyydettiin kertomaan arkielämän tapahtumasta tutkimusavustajalle, samalla kun heidän välistä ihon sähkönjohtavuuden synkroniaa mitattiin. Tutkimusavustaja reagoi tilanteissa kahdella eri tavalla, myötäelävästi eli vastavuoroisesti tai pidättyväisesti eli vähemmän vastavuoroisesti. Tulostemme perusteella keskustelutilanteen vastavuoroisuudella tai yksinäisyydellä ei ollut vaikutusta ihon sähkönjohtavuuden synkroniaan. Lisätutkimusta kuitenkin tarvitaan. Ihon sähkönjohtavuuden synkronian tutkiminen keskustelutilanteissa yksinäisillä ja ei-yksinäisillä voi antaa arvokasta tietoa hermostollisista mekanismeista vuorovaikutuksen rakentumisen takana, ja yksinäisyyden vaikutuksesta niihin.