Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa - Ollikainen, Tua (2025)
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan ihmislihan representaatiota Bryan Fullerin Hannibal-televisiosarjassa (2013–2015) sekä niiden herättämiä affekteja. Lähtökohtana on ajatus, että ihmislihan representaatiot voivat horjuttaa vakiintuneita käsityksiä lihasta ja siten toimia väylänä muunlajisen eläimen syömisen kriittiseen tarkasteluun. Tutki myskysymykset ovat: 1) miten lihaa esitetään Hannibalissa sekä 2) millaisia affekteja ja tunteita (ihmis)lihan esitykset tuottavat ja mahdollistavatko ne lihaobjektin tarkastelun uudesta näkökulmasta? Näitä kysymyksiä lähestytään posthumanismin, kriittisen eläin tutkimuksen ja affektitutkimuksen avulla. Tutkielmassa tarkastelun kohteena ovat Hannibal-sarjan kohtaukset, joissa lihan valmistus ja lihan representaatiot ovat keskiössä. Menetelmänä on näiden kohtausten audiovisuaalinen analyysi, jossa yhdistyy yleisten keinojen erittely sekä omassa katso miskokemuksessa heränneiden affektien ja tunteiden reflektointi. Sarjan lihan representaatiot herättävät katsojassa niin inhoa kuin nautintoa. Koke mus lihasta muodostuu ambivalentiksi. Sarjan ihmislihan representaatioissa tulee näky väksi, kuinka lihaa usein ajatellaan irrallaan alkuperästään. Kannibalismi häiritsee tätä irrallisuutta ja palauttaa lihan alkuperän osaksi kokemusta lihaobjektista. Tutkielmassa käy ilmi, että affektien tarkastelu voi paljastaa katsojassa tiedostamat tomia ja ristiriitaisia asenteita lihaa kohtaan. Ihmislihan kuvaukset voivat myös avata väylän tarkastella muunlajisten eläinten lihoja uudesta näkökulmasta. Taiteella ja kult tuurituotteilla on voima vaikuttaa katsojan tunteisiin, herättää tämän pohtimaan omia asenteitaan ja luoda uusia näkökulmia arkisiin elementteihin, kuten lihaobjektiin.