Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa

Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan ihmislihan representaatiota Bryan Fullerin Hannibal-televisiosarjassa (2013–2015) sekä niiden herättämiä affekteja. Lähtökohtana on ajatus, että ihmislihan representaatiot voivat horjuttaa vakiintuneita käsityksiä lihasta ja siten toimia väylänä muunlajis...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Ollikainen, Tua
Muut tekijät: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, Department of Music, Art and Culture Studies, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2025
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/103686
_version_ 1835943840839630848
author Ollikainen, Tua
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos Department of Music, Art and Culture Studies Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Ollikainen, Tua Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos Department of Music, Art and Culture Studies Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Ollikainen, Tua Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos Department of Music, Art and Culture Studies Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Ollikainen, Tua
datasource_str_mv jyx
description Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan ihmislihan representaatiota Bryan Fullerin Hannibal-televisiosarjassa (2013–2015) sekä niiden herättämiä affekteja. Lähtökohtana on ajatus, että ihmislihan representaatiot voivat horjuttaa vakiintuneita käsityksiä lihasta ja siten toimia väylänä muunlajisen eläimen syömisen kriittiseen tarkasteluun. Tutki myskysymykset ovat: 1) miten lihaa esitetään Hannibalissa sekä 2) millaisia affekteja ja tunteita (ihmis)lihan esitykset tuottavat ja mahdollistavatko ne lihaobjektin tarkastelun uudesta näkökulmasta? Näitä kysymyksiä lähestytään posthumanismin, kriittisen eläin tutkimuksen ja affektitutkimuksen avulla. Tutkielmassa tarkastelun kohteena ovat Hannibal-sarjan kohtaukset, joissa lihan valmistus ja lihan representaatiot ovat keskiössä. Menetelmänä on näiden kohtausten audiovisuaalinen analyysi, jossa yhdistyy yleisten keinojen erittely sekä omassa katso miskokemuksessa heränneiden affektien ja tunteiden reflektointi. Sarjan lihan representaatiot herättävät katsojassa niin inhoa kuin nautintoa. Koke mus lihasta muodostuu ambivalentiksi. Sarjan ihmislihan representaatioissa tulee näky väksi, kuinka lihaa usein ajatellaan irrallaan alkuperästään. Kannibalismi häiritsee tätä irrallisuutta ja palauttaa lihan alkuperän osaksi kokemusta lihaobjektista. Tutkielmassa käy ilmi, että affektien tarkastelu voi paljastaa katsojassa tiedostamat tomia ja ristiriitaisia asenteita lihaa kohtaan. Ihmislihan kuvaukset voivat myös avata väylän tarkastella muunlajisten eläinten lihoja uudesta näkökulmasta. Taiteella ja kult tuurituotteilla on voima vaikuttaa katsojan tunteisiin, herättää tämän pohtimaan omia asenteitaan ja luoda uusia näkökulmia arkisiin elementteihin, kuten lihaobjektiin.
first_indexed 2025-06-18T20:04:50Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Keskinen, Mikko", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Korhonen, Venla", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Ollikainen, Tua", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2025-06-18T05:05:36Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2025-06-18T05:05:36Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2025", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/103686", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4ss\u00e4 maisterintutkielmassa tarkastellaan ihmislihan representaatiota Bryan Fullerin \nHannibal-televisiosarjassa (2013\u20132015) sek\u00e4 niiden her\u00e4tt\u00e4mi\u00e4 affekteja. L\u00e4ht\u00f6kohtana \non ajatus, ett\u00e4 ihmislihan representaatiot voivat horjuttaa vakiintuneita k\u00e4sityksi\u00e4 lihasta \nja siten toimia v\u00e4yl\u00e4n\u00e4 muunlajisen el\u00e4imen sy\u00f6misen kriittiseen tarkasteluun. Tutki\nmyskysymykset ovat: 1) miten lihaa esitet\u00e4\u00e4n Hannibalissa sek\u00e4 2) millaisia affekteja ja \ntunteita (ihmis)lihan esitykset tuottavat ja mahdollistavatko ne lihaobjektin tarkastelun \nuudesta n\u00e4k\u00f6kulmasta? N\u00e4it\u00e4 kysymyksi\u00e4 l\u00e4hestyt\u00e4\u00e4n posthumanismin, kriittisen el\u00e4in\ntutkimuksen ja affektitutkimuksen avulla. \nTutkielmassa tarkastelun kohteena ovat Hannibal-sarjan kohtaukset, joissa lihan \nvalmistus ja lihan representaatiot ovat keski\u00f6ss\u00e4. Menetelm\u00e4n\u00e4 on n\u00e4iden kohtausten \naudiovisuaalinen analyysi, jossa yhdistyy yleisten keinojen erittely sek\u00e4 omassa katso\nmiskokemuksessa her\u00e4nneiden affektien ja tunteiden reflektointi. \nSarjan lihan representaatiot her\u00e4tt\u00e4v\u00e4t katsojassa niin inhoa kuin nautintoa. Koke\nmus lihasta muodostuu ambivalentiksi. Sarjan ihmislihan representaatioissa tulee n\u00e4ky\nv\u00e4ksi, kuinka lihaa usein ajatellaan irrallaan alkuper\u00e4st\u00e4\u00e4n. Kannibalismi h\u00e4iritsee t\u00e4t\u00e4 \nirrallisuutta ja palauttaa lihan alkuper\u00e4n osaksi kokemusta lihaobjektista. \nTutkielmassa k\u00e4y ilmi, ett\u00e4 affektien tarkastelu voi paljastaa katsojassa tiedostamat\ntomia ja ristiriitaisia asenteita lihaa kohtaan. Ihmislihan kuvaukset voivat my\u00f6s avata \nv\u00e4yl\u00e4n tarkastella muunlajisten el\u00e4inten lihoja uudesta n\u00e4k\u00f6kulmasta. Taiteella ja kult\ntuurituotteilla on voima vaikuttaa katsojan tunteisiin, her\u00e4tt\u00e4\u00e4 t\u00e4m\u00e4n pohtimaan omia \nasenteitaan ja luoda uusia n\u00e4k\u00f6kulmia arkisiin elementteihin, kuten lihaobjektiin.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2025-06-18T05:05:36Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2025-06-18T05:05:36Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2025", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "51", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": null, "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "el\u00e4intutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "Hannibal", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "affekti", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden her\u00e4tt\u00e4m\u00e4t affektit katsojakokemuksessa", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202506185483", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Music, Art and Culture Studies", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Kirjallisuus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Literature", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "copyright", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kannibalismi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "liha", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "representaatio", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "el\u00e4imet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruumiillisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "tunteet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kirjallisuudentutkimus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ihminen-el\u00e4insuhde", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "affektiivisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "elokuvataide", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_103686
language fin
last_indexed 2025-06-18T20:04:50Z
main_date 2025-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2025
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/9d4b0cb6-4367-478c-9f5b-ddae78cdb079\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202506185483.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2025
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Ollikainen, Tua Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa eläintutkimus Hannibal affekti Kirjallisuus Literature kannibalismi liha representaatio eläimet ruumiillisuus tunteet ruoka kirjallisuudentutkimus ihminen-eläinsuhde affektiivisuus elokuvataide
title Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa
title_full Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa
title_fullStr Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa
title_full_unstemmed Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa
title_short Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa
title_sort ihmislihan representaatiot hannibal sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa
title_txtP Ihmislihan representaatiot Hannibal-sarjassa ja niiden herättämät affektit katsojakokemuksessa
topic eläintutkimus Hannibal affekti Kirjallisuus Literature kannibalismi liha representaatio eläimet ruumiillisuus tunteet ruoka kirjallisuudentutkimus ihminen-eläinsuhde affektiivisuus elokuvataide
topic_facet Hannibal Kirjallisuus Literature affekti affektiivisuus elokuvataide eläimet eläintutkimus ihminen-eläinsuhde kannibalismi kirjallisuudentutkimus liha representaatio ruoka ruumiillisuus tunteet
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/103686 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202506185483
work_keys_str_mv AT ollikainentua ihmislihanrepresentaatiothannibalsarjassajaniidenherättämätaffektitkatsojakokemuks