Psyykkisen hyvinvoinnin, psyykkisen pahoinvoinnin ja kehonkuvan yhteydet sekä niiden erot nuorilla eri lajiryhmien harrastajilla. LIITU 2022 -tutkimuksen tuloksia. - Leppinen, Johanna; Sundén, Emilia (2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, ovatko psyykkinen hyvinvointi, psyykkinen pahoinvointi, koettu kehonkuva ja sukupuoli yhteydessä toisiinsa 13- ja 15-vuotiailla nuorilla. Lisäksi tavoitteena oli tutkia, eroavatko nuorten kokema psyykkinen hyvinvointi ja psyykkinen pahoinvointi eri lajiryhmien harrastajien sekä erilaisen kehonkuvan kokevien nuorten suhteen, ja eroavatko eri lajiryhmien harrastajat tai eri sukupuolta olevat nuoret toisistaan kehonkuvan suhteen. Tutkimusaineistomme on kerätty vuonna 2022 Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimushankkeessa. Tutkimusaineistomme muodostui yhteensä 1387 osallistujan (701 tyttöä, 655 poikaa, 31 eivät halunneet kertoa sukupuoltaan) kyselyvastauksista. Muodostimme nuorten harrastamista päälajeista 7 lajiryhmää urheilulajien samankaltaisuuksien perusteella. Muodostimme myös psyykkisen hyvinvoinnin ja psyykkisen pahoinvoinnin kysymyksistä keskiarvosummamuuttujat, joita käytimme analyyseissämme. Määrällisessä tutkimuksessamme käytimme psyykkisen hyvinvoinnin, psyykkisen pahoinvoinnin ja sukupuolten yhteyksien selvittämiseen Spearmanin järjestyskorrelaatioita. Psyykkisen hyvinvoinnin, psyykkisen pahoinvoinnin ja kehonkuvan yhteyksiä sekä niiden eroja eri lajien harrastajien välillä tutkimme yksisuuntaisilla varianssianalyyseillä. Kehonkuvan eroja sukupuolten välillä tutkimme ristiintaulukoinnin ja Khiin neliötestin avulla. Aineiston analysoinnissa käytimme IBM SPSS Statistics 28-ohjelmaa.