CSRD ja NFRD: Kestävyysraporttien vertailukelpoisuus suomalaisissa teollisuusyrityksissä - Hietanen, Mikael (2025)
Kestävän kehityksen merkitys liiketoiminnassa on kasvanut viime vuosina erilaisten kestävyyttä edistävien tavoitteiden sekä sopimusten, kuten Pariisin ilmastosopimuksen sekä YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman myötä. Toiminnan läpinäkyvyys on keskeinen osa kestävää liiketoimintaa, jota ohjaa kestävyysraportoinnin sääntely. Viimeisin merkittävä muutos EU-tasolla kestävyysraportoinnin sääntelyssä tapahtui 5. tammikuuta 2023, kun CSRD-direktiivi astui voimaan (Direktiivi - 2022/2464). Direktiivimuutoksen tavoitteena on kehittää eurooppalaista kestävyysraportointia korvaamalla kritiikkiä saanut NFRD-direktiivi (Direktiivi - 2014/95, 2014) sekä edistää kestävyysraportoinnin vertailukelpoisuutta ja yhdenmukaisuutta. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, miten edellä mainittu direktiivimuutos näkyy kestävyysraportoinnissa käytännössä. Tavoitteena on tutkia CSRD- ja NFRD-raporttien vertailukelpoisuutta, niiden keskeisiä eroja sekä arvioida uuden direktiivin tavoitteiden onnistumista. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa aineiston tarkasteluun ja analysointiin käytetiin sisällönanalyysin menetelmää. Tutkimuksen aineisto koostui viiden pörssiin listatun suomalaisen teollisuusyrityksen CSRD- ja NFRD-raporteista vuosilta 2024 ja 2025. Tutkimuksen tulosten perusteella direktiivimuutos edisti kestävyysraportoinnin vertailukelpoisuutta, jossa keskeisessä roolissa olivat yhtenäisemmät sekä vaativammat raportointivaatimukset. CSRD-direktiivin myötä raportit tarjosivat kattavampaa kestävyysinformaatiota, joka huomioi sidosryhmien tarpeet ja näkemykset paremmin. Direktiivi onnistui tavoitteissaan parantamalla kestävyysraportoinnin vertailukelpoisuutta ja yhtenäisyyttä sekä tuomalla mukaan uuden olennaisuuden näkökulman.