Isien kokemuksia hoivasta - Huttunen, Ronja; Tahvonen, Ella (2025)
Tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, miten miehet kuvaavat isyyttä öisin ja päiväaikaan. Tutkimuksen tarkoituksena on valottaa sellaista aikaa perhe-elämästä, jota pidetään intiiminä ja usein yhteiskunnallisesti tuotteliaaseen päiväaikaan verrattuna epäolennaisempana tutkimuksen kohteena. Tätä aikaa tarkastellaan erityisesti Burgardin (2011) kuvaaman “vanhemmuuden yövuoron” näkökulmasta. Tutkimuksessa hyödynnetään narratiivista lähestymistapaa ja isyyskuvausten luokittelua tarinatyyppeihin. Haastatteluaineisto on kerätty osana Vanhemmuuden yövuoro: Yöllisen hoivan jakaminen pikkulapsiperheissä -tutkimusta, jossa tarkastellaan pikkulapsiperheiden arkea ja vanhemmuutta yölliseen aikaan tapahtuvan hoivan viitekehyksessä. Aineistossamme haastateltavina oli 10 lapsiperheellistä miestä. Isyyden tarinatyypit paikannettiin empiirisesta aineistosta narratiivisen analyysin pohjalta. Haastatellut miehet kuvasivat isyyttä kolmen tarinatyypin kautta, jotka olivat osallistuva, avustava ja mukautuva isyyden tarinatyyppi. Miehet kuvailevat isyyden jakautuvan päivittäisiin ja pitkäaikaisiin vastuisiin, joita ovat hoiva, arjen tehtävät, kasvatus ja taloudellinen vastuu. Kokemukset vastuiden jakautumisesta kumppaneiden kesken ja miehen rooli vanhempana vaihtelevat isyyden tarinatyyppien mukaan. Jatkotutkimuksen kohteita ovat metatyön jakautuminen vanhempien kesken, työpaikkojen ja yhteiskunnan tuki miesten vanhemmuudelle ja mielikuvat isyydestä työnantajien keskuudessa.