GUIXPERIMENT-Kognitiivisen päätöksenteon testausalusta - Korpela, Samuli (2025)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin, millaisella alustalla voidaan tutkia päätöksen-tekoon liittyviä muuttujia. Tutkittiin miten erilaisten riippumattomien muuttu-jien kuten painikkeiden sijainnin tai informaation esitysmuodon, muokkaami-nen vaikuttaa käyttäjän päätöksentekoon verkkopohjaisessa ympäristössä. Tutkimus sijoittuu ihmisen ja tietokoneen väliseen vuorovaikutukseen, jossa on tavoitteena ymmärtää millaisella alustalla, voidaan tutkia päätöksentekoon vaikuttavia muuttujia. Tutkimusta varten kehitettiin verkkopohjainen testausalusta, jolle toteutettiin kokeellinen käyttäjätestaus, pilottitestin muodossa. Alusta mahdollisti riip-pumattomien muuttujien manipuloinnin sekä riippuvien muuttujien mittaa-misen. Pilottitestiin osallistui 10 koehenkilöä, jotka tekivät valintatehtäviä eri-laisissa koeasetelmissa. Tulokset osoittivat, että painikkeen sijainnilla sekä järjestyksellä oli merkitystä päätöksenteon nopeuteen. Suoritusajat myös nopeutuivat tehtävässä, jossa in-formaatio esitettiin numeroinnin sijaan värikoodaamalla. Tutkimus tukee käsitystä siitä, että erilaisten riippumattomien muuttujien muokkaaminen voi vaikuttaa käyttäjän päätöksentekoon graafisen käyttöliit-tymän tehtävissä.