Konfiguraatiohallinnantietokannan kehittämisen parhaiden käytänteiden analysointi ICT-organisaatiossa - Pesonen, Topi (2025)
Pro gradu -tutkimukseni tarkasteli konfiguraatiohallinnantietokannan kehittämistä osana IT-palvelunhallintaa. Tutkimuksen tavoitteena oli tunnistaa parhaat käytänteet konfiguraatiohallinnantietokannan kehittämiseen ja arvioida niiden toteutumista Erillisverkkojen Virve 2 -palvelun kehitysprojektissa. Konfiguraatiohallinnantietokanta tukee IT-palveluiden hallintaa tarjoamalla keskitettyä, ajantasaista ja merkityksellistä tietoa konfigurointikohteista ja niiden suhteista. Tämä tutkimus toteutettiin kaksivaiheisena laadullisena tutkimuksena. Ensin suoritettiin systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jonka avulla muodostettiin viitekehys kehittämisen parhaista käytänteistä yhdistämällä akateemista ja harmaata kirjallisuutta. Tämän jälkeen toteutettiin havainnoiva tapaustutkimus Erillisverkkojen konfiguraatiohallinnantietokannan kehitysprojektista, jossa vertailtiin kirjallisuuskatsauksen pohjalta muodostettuja käytänteitä projektin toteutukseen. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että onnistunut kehittämistyö edellyttää palveluympäristön kattavaa analyysiä, merkityksellisen tiedon tunnistamista ja dynaamisen, integroituvan tietomallin hyödyntämistä. Lisäksi vaiheistettu ja iteratiivinen kehitysmalli sekä sidosryhmien osallistaminen osoittautuivat tärkeiksi tekijöiksi. Erillisverkkojen kehitystyö vastasi useisiin parhaisiin käytänteisiin, mutta kaikkia osa-alueita, kuten analytiikan hyödyntämistä ja ylläpitovastuuta, ei projektin tässä vaiheessa käsitelty kattavasti. Tutkimus tuotti kokonaiskuvan hajanaisesta ilmiöstä ja antoi käytännön suuntaviivoja konfiguraatiohallinnantietokantojen kehittämiseen erityisesti IT-palveluja tuottaville organisaatioille. Se tarjosi myös pohjan jatkotutkimukselle aiheesta muissa toimintaympäristöissä.