Tietojohtamisen ja sitä tukevan digitalisaation strateginen kehittäminen rakennusalan pk-yrityksessä – suunnittelutieteellinen tutkimus - Sippola, Jan (2025)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin tietojohtamisen ja digitalisaation kehittämistä rakennusalalla toimivassa pk-yrityksessä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten yritys voi kehittää tietojohtamiseen ja IT-infrastruktuuriin liittyviä kyvykkyyksiä siten, että ne tukisivat tehokkaammin liiketoimintaa kilpailukykyä parantaen. Pääasiallisena tutkimusmenetelmänä käytettiin suunnittelutieteellistä tutkimusotetta (DSRM), jonka myötä kehitettiin strategia ja kehitysehdotuksia vastauksena käytännön ongelmiin. Tutkimus eteni iteratiivisesti vaiheittain nykytilan analyysistä strategisten ratkaisuiden suunnitteluun, niiden arviointiin ja validointiin. Aineistoa kerättiin puolistrukturoiduin haastatteluin toimeksiannon antaneen yrityksen johdolta, sekä analysoimalla yrityksen tietojärjestelmiä ja niistä saatavaa dataa. Nykytilan analyysi paljasti keskeisiä haasteita, kuten hajaantunut tiedon hallinta, puutteellinen vastuunjako ja alhainen analytiikan ja tiedon hyödyntäminen päätöksenteossa. Tutkimuksessa kehitetty artefakti, eli strategia, vastaa havaittuihin haasteisiin sisältäen konkreettisia toimenpiteitä, kuten CIO-tyyppisen roolin käyttöönotto, dokumentoinnin kehittäminen, analytiikan laajentaminen, sekä sisäisten toimintatapojen kehittäminen. Kehitetty artefakti arvioitiin laajennetun RICE-analyysin avulla, ja sen todettiin olevan vaikuttava, realistinen ja yrityksen resursseihin nähden toteuttamiskelpoinen. Tutkimuksella nähdään olevan niin teoreettista, kuin käytännöllistäkin kontribuutiota. Se myös osoitti, että pk-yrityksissä on mahdollista kehittää tietojohtamisen kyvykkyyksiä systemaattisesti, ja että digitalisaatiota voidaan hyödyntää strategisesti liiketoiminnan tukemisessa myös resursseiltaan rajallisissa organisaatioissa.