Röntgenhoitajien kokema teknostressi ja sen vaikutukset työhyvinvointiin - Laaksonen, Elina (2025)
Teknologian rooli on kasvanut viime aikoina valtavasti terveydenhuollon ammattilaisten päivittäisessä työssä. Etenkin röntgenhoitajat, joiden lähes kaikki työtehtävät suoritetaan teknologian välityksellä, joutuvat käyttämään työssään useita eri teknologioita, kuten kuvantamislaitteita, potilastietojärjestelmiä ja sähköisiä kuva-arkistoja. Vaikka teknologian tarkoituksena on helpottaa työtaakkaa, lisätä tehokkuutta ja parantaa potilaiden hoidon laatua, aiheuttaa se myös haasteita, kuten teknostressiä, eli teknologian käytöstä aiheutuvaa stressiä. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitkä tekijät aiheuttavat röntgenhoitajille teknostressiä, millaisia oireita se aiheuttaa, ja miten se vaikuttaa röntgenhoitajien työhyvinvointiin. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin röntgenhoitajille suoritettuja haastatteluja. Tutkimuksen tuloksista selvisi, että röntgenhoitajat kokevat teknostressiä työssään. Eniten teknostressiä röntgenhoitajille aiheuttavat toimimattomat laitteet ja järjestelmät, laitteiden tai järjestelmien monimutkaisuus ja niiden käytön opettelu ilman riittävää perehdytystä. Teknostressi aiheutti röntgenhoitajille niin negatiivisia kuin positiivisiakin oireita. Tyypillisimpiä negatiivisia oireita olivat turhautuminen, ärsyyntyminen, väsymys ja päänsärky. Positiivisena oireena kuitenkin koettiin lisääntynyt motivaatio järjestelmien käytön opetteluun. Röntgenhoitajien kokemukset siitä, vaikuttaako teknostressi heidän työhyvinvointiinsa, vaihtelivat. Suurin osa koki, että koettu teknostressi on niin lievää, että sillä ei ole vaikutusta heidän työhyvinvointiinsa. Osa kuitenkin tunnisti negatiivisia vaikutuksia joko omassaan tai työyhteisönsä työhyvinvoinnissa. Tutkimuksen avulla saatiin uutta tietoa röntgenhoitajien kokemasta teknostressistä ja sen erityispiirteistä verrattuna muiden terveydenhuollon ammattilaisten kokemaan teknostressiin. Lisäksi tutkimuksessa selvisi uutta tietoa röntgenhoitajien kokeman teknostressin ja työhyvinvoinnin suhteesta, sillä tätä ei ollut tutkittu aiemmin. Tutkimuksen tulokset antavatkin uutta tietoa teknostressistä nimenomaan röntgenhoitajien näkökulmasta suomalaisessa terveydenhuollon kontekstissa. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi röntgenhoitajien työssään käyttämien laitteiden ja järjestelmien kehittämisessä tai työhyvinvoinnin kehittämisessä eri terveydenhuollon organisaatioissa.