Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi

Ihmistoiminnan aiheuttama luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen eli luontokato uhkaa kaikenlaista elämää maapallolla, myös ihmisten. Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi säädetyt sopimukset ovat epäonnistuneet tavoitteissaan osittain siksi, että luontohaittoja on ollut haasteellista mitata, ja se...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ollikainen, Laura
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2024
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/103552
_version_ 1835128570558545920
author Ollikainen, Laura
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Ollikainen, Laura Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Ollikainen, Laura Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Ollikainen, Laura
datasource_str_mv jyx
description Ihmistoiminnan aiheuttama luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen eli luontokato uhkaa kaikenlaista elämää maapallolla, myös ihmisten. Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi säädetyt sopimukset ovat epäonnistuneet tavoitteissaan osittain siksi, että luontohaittoja on ollut haasteellista mitata, ja sen seurauksena konkreettisten tavoitteiden asettaminen ja seuraaminen on ollut vaikeaa. Tässä tutkielmassa laskettiin suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 sitä pienentävää tekoa. Laskenta toteutettiin Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisön tutkijoiden kehitettämän luontojalanjäljen laskentamenetelmän pohjalta. Sen avulla tulokset ilmoitettiin määrällisesti vertailukelpoisella mittayksiköllä, luontoekvivalentilla (BDe). Suomalaisen keskimääräinen kokonaisluontojalanjälki oli 34 pikoluontoekvivalenttia (pBDe). Mikäli kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat samoin, todennäköisesti noin 27 prosenttia maailman lajeista häviäisi pitkällä aikavälillä. Puolet (50 %) suomalaisen keskimääräisestä kokonaisluontojalanjäljestä aiheutui ruoan kulutuksesta. Suurin osa (80 %) ruoan kulutuksen luontojalanjäljestä johtui liha- ja maitotuotteiden kuluttamisesta. Toiseksi suurimman osuuden kokonaisluontojalanjäljestä muodosti asuminen (18 %), kolmanneksi suurimman liikkuminen (17 %) ja neljänneksi suurimman muu kuluttaminen (15 %). Kokonaisluontojalanjälkeä eniten pienentävät teot liittyivät ruokavaliomuutoksiin. Suurin vähennys saavutettiin täysin vegaanisella ruokavaliolla (-37 %), mutta myös pienemmät ruokavaliomuutokset olivat vaikuttavia. Muihin kulutuksen pääryhmiin liittyviä vaikuttavimpia tekoja olivat esimerkiksi maalämmön tai lämpöpumpun suosiminen lämmityksessä, auto- ja lentomatkailun vähentäminen sekä uusien tavaroiden ostamisen vähentäminen. Tämä tutkielma on osa Sitran hanketta, jonka tarkoituksena on kehittää kansalaisten hiilijalanjälkilaskurin rinnalle luontojalanjälkilaskuri. Tutkielmani osoitti, että kulutustapamuutosten avulla kansalaisten on mahdollista pienentää omia luontojalanjälkiään merkittävästi, mutta on kuitenkin laajemmin yhteiskunnan, yritysten ja päätöksentekijöiden tehtävä mahdollistaa keinot siihen. Human-derived loss of biodiversity threatens all forms of life, including humans. The international agreements aimed to protect biodiversity have partially failed in their objectives, because it has been difficult to set and monitor concrete goals when quantifying biodiversity loss hasn´t been possible. The aim of this thesis was to calculate the biodiversity footprint of an average Finn and to identify 147 different actions to reduce it. The calculations were based on the biodiversity footprint assessment method developed by the School of Resource Wisdom at the University of Jyväskylä (JYU.Wisdom). Results were reported in a comparable unit as a biodiversity equivalent (BDe). The biodiversity footprint of an average Finn was 34 pBDe. If all people worldwide consumed similarly, approximately 27 percent of the world's species would likely disappear in the long term. Half (50%) of the average Finn`s biodiversity footprint was formed by food consumption. The majority (80 %) of food biodiversity footprint attributed to the consumption of meat and dairy products. Housing accounted for the second-largest portion (18 %) of the total biodiversity footprint, followed by transportation (17%), and other consumption (15%). The most impactful actions to reduce the total biodiversity footprint were related to dietary changes. The greatest reduction was achieved with a fully vegan diet (-37 %), but smaller dietary changes had also significant effects. Other impactful actions were for example favouring geothermal energy or heat pump for heating, reducing car and air travelling, and purchasing recycled goods or reducing purchases of new items. This thesis is part of Sitra's project aimed at developing a biodiversity footprint calculator, alongside the lifestyle test that calculates carbon footprints. It demonstrated that through consumption changes, it´s possible for citizens to significantly reduce their biodiversity footprints. However, it is the responsibility of societies, businesses, and policymakers to provide the means to achieve it.
first_indexed 2025-06-16T20:00:37Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "El Geneidy, Sami", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "advisor"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kotiaho, Janne", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "advisor"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Peura, Maiju", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "advisor"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Ollikainen, Laura", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "author"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2025-06-16T08:49:37Z", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "accessioned"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2025-06-16T08:49:37Z", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "available"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2024", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "issued"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/103552", "language": null, "element": "identifier", "schema": "dc", "qualifier": "uri"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Ihmistoiminnan aiheuttama luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen eli\nluontokato uhkaa kaikenlaista el\u00e4m\u00e4\u00e4 maapallolla, my\u00f6s ihmisten. Luonnon\nmonimuotoisuuden turvaamiseksi s\u00e4\u00e4detyt sopimukset ovat ep\u00e4onnistuneet\ntavoitteissaan osittain siksi, ett\u00e4 luontohaittoja on ollut haasteellista mitata, ja sen\nseurauksena konkreettisten tavoitteiden asettaminen ja seuraaminen on ollut\nvaikeaa. T\u00e4ss\u00e4 tutkielmassa laskettiin suomalaisen keskim\u00e4\u00e4r\u00e4inen\nluontojalanj\u00e4lki ja 147 sit\u00e4 pienent\u00e4v\u00e4\u00e4 tekoa. Laskenta toteutettiin Jyv\u00e4skyl\u00e4n\nyliopiston Resurssiviisausyhteis\u00f6n tutkijoiden kehitett\u00e4m\u00e4n luontojalanj\u00e4ljen\nlaskentamenetelm\u00e4n pohjalta. Sen avulla tulokset ilmoitettiin m\u00e4\u00e4r\u00e4llisesti\nvertailukelpoisella mittayksik\u00f6ll\u00e4, luontoekvivalentilla (BDe). Suomalaisen\nkeskim\u00e4\u00e4r\u00e4inen kokonaisluontojalanj\u00e4lki oli 34 pikoluontoekvivalenttia (pBDe).\nMik\u00e4li kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat samoin, todenn\u00e4k\u00f6isesti noin 27\nprosenttia maailman lajeista h\u00e4vi\u00e4isi pitk\u00e4ll\u00e4 aikav\u00e4lill\u00e4. Puolet (50 %)\nsuomalaisen keskim\u00e4\u00e4r\u00e4isest\u00e4 kokonaisluontojalanj\u00e4ljest\u00e4 aiheutui ruoan\nkulutuksesta. Suurin osa (80 %) ruoan kulutuksen luontojalanj\u00e4ljest\u00e4 johtui liha- ja maitotuotteiden kuluttamisesta. Toiseksi suurimman osuuden\nkokonaisluontojalanj\u00e4ljest\u00e4 muodosti asuminen (18 %), kolmanneksi suurimman\nliikkuminen (17 %) ja nelj\u00e4nneksi suurimman muu kuluttaminen (15 %).\nKokonaisluontojalanj\u00e4lke\u00e4 eniten pienent\u00e4v\u00e4t teot liittyiv\u00e4t\nruokavaliomuutoksiin. Suurin v\u00e4hennys saavutettiin t\u00e4ysin vegaanisella\nruokavaliolla (-37 %), mutta my\u00f6s pienemm\u00e4t ruokavaliomuutokset olivat\nvaikuttavia. Muihin kulutuksen p\u00e4\u00e4ryhmiin liittyvi\u00e4 vaikuttavimpia tekoja\nolivat esimerkiksi maal\u00e4mm\u00f6n tai l\u00e4mp\u00f6pumpun suosiminen l\u00e4mmityksess\u00e4,\nauto- ja lentomatkailun v\u00e4hent\u00e4minen sek\u00e4 uusien tavaroiden ostamisen\nv\u00e4hent\u00e4minen. T\u00e4m\u00e4 tutkielma on osa Sitran hanketta, jonka tarkoituksena on\nkehitt\u00e4\u00e4 kansalaisten hiilijalanj\u00e4lkilaskurin rinnalle luontojalanj\u00e4lkilaskuri.\nTutkielmani osoitti, ett\u00e4 kulutustapamuutosten avulla kansalaisten on\nmahdollista pienent\u00e4\u00e4 omia luontojalanj\u00e4lki\u00e4\u00e4n merkitt\u00e4v\u00e4sti, mutta on\nkuitenkin laajemmin yhteiskunnan, yritysten ja p\u00e4\u00e4t\u00f6ksentekij\u00f6iden teht\u00e4v\u00e4\nmahdollistaa keinot siihen.", "language": "fi", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "abstract"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Human-derived loss of biodiversity threatens all forms of life, including humans.\nThe international agreements aimed to protect biodiversity have partially failed\nin their objectives, because it has been difficult to set and monitor concrete goals\nwhen quantifying biodiversity loss hasn\u00b4t been possible. The aim of this thesis\nwas to calculate the biodiversity footprint of an average Finn and to identify 147\ndifferent actions to reduce it. The calculations were based on the biodiversity\nfootprint assessment method developed by the School of Resource Wisdom at\nthe University of Jyv\u00e4skyl\u00e4 (JYU.Wisdom). Results were reported in a\ncomparable unit as a biodiversity equivalent (BDe). The biodiversity footprint of\nan average Finn was 34 pBDe. If all people worldwide consumed similarly,\napproximately 27 percent of the world's species would likely disappear in the\nlong term. Half (50%) of the average Finn`s biodiversity footprint was formed by\nfood consumption. The majority (80 %) of food biodiversity footprint attributed\nto the consumption of meat and dairy products. Housing accounted for the\nsecond-largest portion (18 %) of the total biodiversity footprint, followed by\ntransportation (17%), and other consumption (15%). The most impactful actions\nto reduce the total biodiversity footprint were related to dietary changes. The\ngreatest reduction was achieved with a fully vegan diet (-37 %), but smaller\ndietary changes had also significant effects. Other impactful actions were for\nexample favouring geothermal energy or heat pump for heating, reducing car\nand air travelling, and purchasing recycled goods or reducing purchases of new\nitems. This thesis is part of Sitra's project aimed at developing a biodiversity\nfootprint calculator, alongside the lifestyle test that calculates carbon footprints.\nIt demonstrated that through consumption changes, it\u00b4s possible for citizens to\nsignificantly reduce their biodiversity footprints. However, it is the responsibility\nof societies, businesses, and policymakers to provide the means to achieve it.", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "abstract"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2025-06-16T08:49:37Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "provenance"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2025-06-16T08:49:37Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2024", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "provenance"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "113", "language": null, "element": "format", "schema": "dc", "qualifier": "extent"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "schema": "dc", "qualifier": "iso"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.subject.other", "value": "el\u00e4m\u00e4ntapatesti", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "other"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "luontojalanj\u00e4lkilaskuri", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "other"}, {"key": "dc.title", "value": "Suomalaisen keskim\u00e4\u00e4r\u00e4inen luontojalanj\u00e4lki ja 147 tekoa sen pienent\u00e4miseksi", "language": null, "element": "title", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202506165365", "language": null, "element": "identifier", "schema": "dc", "qualifier": "urn"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "faculty"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "faculty"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Bio- ja ymp\u00e4rist\u00f6tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "department"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biological and Environmental Science", "language": "en", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "department"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "organization"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "organization"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ymp\u00e4rist\u00f6tiede", "language": "fi", "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "discipline"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Environmental science", "language": "en", "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "discipline"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": "coar"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": "fi", "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "copyright"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "accesslevel"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": "publication"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kest\u00e4v\u00e4 kulutus", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "luontokato", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "luonnon monimuotoisuus", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kulutus", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "luonto", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ymp\u00e4rist\u00f6vaikutukset", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kest\u00e4v\u00e4 kehitys", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "biodiversiteetti", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "url"}]
id jyx.123456789_103552
language fin
last_indexed 2025-06-16T20:02:49Z
main_date 2024-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2024
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/e4281df9-d9c9-4410-895c-faf4cd77c471\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202506165365.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2024
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Ollikainen, Laura Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi elämäntapatesti luontojalanjälkilaskuri Ympäristötiede Environmental science kestävä kulutus luontokato luonnon monimuotoisuus kulutus ruoka luonto ympäristövaikutukset kestävä kehitys biodiversiteetti
title Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi
title_full Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi
title_fullStr Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi
title_full_unstemmed Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi
title_short Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi
title_sort suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi
title_txtP Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi
topic elämäntapatesti luontojalanjälkilaskuri Ympäristötiede Environmental science kestävä kulutus luontokato luonnon monimuotoisuus kulutus ruoka luonto ympäristövaikutukset kestävä kehitys biodiversiteetti
topic_facet Environmental science Ympäristötiede biodiversiteetti elämäntapatesti kestävä kehitys kestävä kulutus kulutus luonnon monimuotoisuus luonto luontojalanjälkilaskuri luontokato ruoka ympäristövaikutukset
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/103552 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202506165365
work_keys_str_mv AT ollikainenlaura suomalaisenkeskimääräinenluontojalanjälkija147tekoasenpienentämiseksi