Suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 tekoa sen pienentämiseksi

Ihmistoiminnan aiheuttama luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen eli luontokato uhkaa kaikenlaista elämää maapallolla, myös ihmisten. Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi säädetyt sopimukset ovat epäonnistuneet tavoitteissaan osittain siksi, että luontohaittoja on ollut haasteellista mitata, ja se...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Ollikainen, Laura
Muut tekijät: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2024
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/103552
Kuvaus
Yhteenveto:Ihmistoiminnan aiheuttama luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen eli luontokato uhkaa kaikenlaista elämää maapallolla, myös ihmisten. Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi säädetyt sopimukset ovat epäonnistuneet tavoitteissaan osittain siksi, että luontohaittoja on ollut haasteellista mitata, ja sen seurauksena konkreettisten tavoitteiden asettaminen ja seuraaminen on ollut vaikeaa. Tässä tutkielmassa laskettiin suomalaisen keskimääräinen luontojalanjälki ja 147 sitä pienentävää tekoa. Laskenta toteutettiin Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisön tutkijoiden kehitettämän luontojalanjäljen laskentamenetelmän pohjalta. Sen avulla tulokset ilmoitettiin määrällisesti vertailukelpoisella mittayksiköllä, luontoekvivalentilla (BDe). Suomalaisen keskimääräinen kokonaisluontojalanjälki oli 34 pikoluontoekvivalenttia (pBDe). Mikäli kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat samoin, todennäköisesti noin 27 prosenttia maailman lajeista häviäisi pitkällä aikavälillä. Puolet (50 %) suomalaisen keskimääräisestä kokonaisluontojalanjäljestä aiheutui ruoan kulutuksesta. Suurin osa (80 %) ruoan kulutuksen luontojalanjäljestä johtui liha- ja maitotuotteiden kuluttamisesta. Toiseksi suurimman osuuden kokonaisluontojalanjäljestä muodosti asuminen (18 %), kolmanneksi suurimman liikkuminen (17 %) ja neljänneksi suurimman muu kuluttaminen (15 %). Kokonaisluontojalanjälkeä eniten pienentävät teot liittyivät ruokavaliomuutoksiin. Suurin vähennys saavutettiin täysin vegaanisella ruokavaliolla (-37 %), mutta myös pienemmät ruokavaliomuutokset olivat vaikuttavia. Muihin kulutuksen pääryhmiin liittyviä vaikuttavimpia tekoja olivat esimerkiksi maalämmön tai lämpöpumpun suosiminen lämmityksessä, auto- ja lentomatkailun vähentäminen sekä uusien tavaroiden ostamisen vähentäminen. Tämä tutkielma on osa Sitran hanketta, jonka tarkoituksena on kehittää kansalaisten hiilijalanjälkilaskurin rinnalle luontojalanjälkilaskuri. Tutkielmani osoitti, että kulutustapamuutosten avulla kansalaisten on mahdollista pienentää omia luontojalanjälkiään merkittävästi, mutta on kuitenkin laajemmin yhteiskunnan, yritysten ja päätöksentekijöiden tehtävä mahdollistaa keinot siihen. Human-derived loss of biodiversity threatens all forms of life, including humans. The international agreements aimed to protect biodiversity have partially failed in their objectives, because it has been difficult to set and monitor concrete goals when quantifying biodiversity loss hasn´t been possible. The aim of this thesis was to calculate the biodiversity footprint of an average Finn and to identify 147 different actions to reduce it. The calculations were based on the biodiversity footprint assessment method developed by the School of Resource Wisdom at the University of Jyväskylä (JYU.Wisdom). Results were reported in a comparable unit as a biodiversity equivalent (BDe). The biodiversity footprint of an average Finn was 34 pBDe. If all people worldwide consumed similarly, approximately 27 percent of the world's species would likely disappear in the long term. Half (50%) of the average Finn`s biodiversity footprint was formed by food consumption. The majority (80 %) of food biodiversity footprint attributed to the consumption of meat and dairy products. Housing accounted for the second-largest portion (18 %) of the total biodiversity footprint, followed by transportation (17%), and other consumption (15%). The most impactful actions to reduce the total biodiversity footprint were related to dietary changes. The greatest reduction was achieved with a fully vegan diet (-37 %), but smaller dietary changes had also significant effects. Other impactful actions were for example favouring geothermal energy or heat pump for heating, reducing car and air travelling, and purchasing recycled goods or reducing purchases of new items. This thesis is part of Sitra's project aimed at developing a biodiversity footprint calculator, alongside the lifestyle test that calculates carbon footprints. It demonstrated that through consumption changes, it´s possible for citizens to significantly reduce their biodiversity footprints. However, it is the responsibility of societies, businesses, and policymakers to provide the means to achieve it.