Oppimiseen liittyvät tunteet ja oppilaan kokema opettajan emotionaalinen tuki 1. luokalla: yhteydet lukemisen ja matematiikan taitotasoon ja ADHD-oireisiin - Aittaniemi, Anni; Övermark, Emilia (2025)
Oppimiseen liittyvät myönteiset tunteet tukevat oppimista, ja riittävä opettajan emotionaalinen tuki on yksi mahdollinen niiden kokemista edistävä tekijä. Tunteiden kielteisyys voi kuitenkin korostua erityisesti niillä oppilailla, joilla on heikko lukemisen tai matematiikan taitotaso tai ADHD-oireita. Lisäksi tiedetään, että opettaja-oppilassuhde voi näillä oppilailla muotoutua kielteisemmäksi, jolloin myös oppilaan kokema opettajan emotionaalinen tuki voi olla vähäisempää. Aiheesta on silti toistaiseksi varsin vähän aiempaa tutkimusta, etenkin alkuopetuksessa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten oppimiseen liittyvät tunteet (pitäminen ja jännittäminen) ja oppilaan kokema opettajan emotionaalinen tuki ovat yhteydessä toisiinsa sekä lukemisen ja matematiikan taitotasoon ja ADHD-oireiden määrään. Tutkimuksessa tarkasteltiin lisäksi sukupuolieroja sekä sitä, moderoiko koettu opettajan emotionaalinen tuki oppimiseen liittyvien tunteiden yhteyttä lukemisen ja matematiikan taitotasoon tai ADHD-oireiden määrään. Tutkimus oli osa Jyväskylän yliopiston InterLearnin Pieni Karhu -seurantatutkimusta. Tutkimuksen aineisto (N = 172) on kerätty kahdeksalta eri paikkakunnalta syksyllä 2023 ja keväällä 2024 oppilaiden ollessa 1. luokalla. Analyyseissa käytettiin Spearmanin järjestyskorrelaatiokerrointa, Mann-Whitney U -testiä ja hierarkkista lineaarista regressioanalyysia. Tulokset osoittivat, että sekä lukemisen että matematiikan taitotaso oli yhteydessä jännittämisen tunteisiin, mutta ADHD-oireiden määrä tai sukupuoli ei ollut. Opettajan emotionaalinen tuki oli yhteydessä pitämiseen muttei jännittämiseen kaikilla oppilailla riippumatta oppilaan taitotasosta tai ADHD-oireiden määrästä. Sen sijaan pojat kokivat opettajan emotionaalisen tuen tyttöjä vähäisemmäksi. Tulosten perusteella opettajien on siis tärkeää tarjota emotionaalista tukea kaikille oppilaille ja mahdollisesti kiinnittää erityistä huomiota poikiin ja niihin oppilaisiin, joilla tunteiden kielteisyys korostuu. Lisätutkimukselle on tarvetta näiden oppilaiden kokemusten taustatekijöiden selvittämiseksi.