Perhetyöntekijän ammatillinen toimijuus lastensuojelun tehostetussa perhetyössä - Tietäväinen, Emmi (2025)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia perhetyöntekijöiden näkemyksiä ammatillisesta toimijuudestaan lastensuojelun tehostetussa perhetyössä. Tavoitteena oli kuvata ja ymmärtää ammatillisen toimijuuden ilmentymistä ja sen keskeisiä ulottuvuuksia perhetyöntekijän työtehtävissä, rooleissa ja toimintaympäristöissä. Tutkimuksen tulokset voivat parhaimmillaan kehittää perhetyöntekijöiden tietoisuutta ammatillisesta toimijuudesta ja tukea heitä poistamaan ammatillista toimijuutta heikentäviä tekijöitä. Tutkimus on kvalitatiivinen. Aineisto kerättiin haastattelupyynnön avulla toteutetuilla kahdella erillisellä kolmen perhetyöntekijän ryhmähaastattelulla. Yhteensä haastateltavia oli kuusi. Aineisto on analysoitu aineistolähtöisen ja teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii ammatilliseen toimijuuteen liittyvä käsitteellinen keskustelu. Tutkimustulokset jakautuvat kahteen osaan. Ensimmäinen osa kuvaa perhetyöntekijän ammatillista toimijuutta lastensuojelun tehostettua perhetyötä toteuttaessa. Toisessa osassa perhetyöntekijän ammatillista toimijuutta tarkastellaan teoreettisen viitekehyksen valossa. Teoriaohjaavassa analyysissa aineistoa on tarkasteltu kolmen ammatillisen toimijuuden keskeisen osa-alueen, työssä vaikuttamisen, työkäytäntöjen kehittämisen ja ammatillisen identiteetin neuvottelun kautta. Tutkimuksen perusteella perhetyöntekijän ammatillinen toimijuus ilmenee erilaisena eri yhteyksissä. Perhetyöntekijöiden ammatillinen toimijuus näyttäytyy pääsääntöisesti vahvana ja melko yhdenmukaisena kotikäyntityössä perheiden kanssa. Muiden toimijoiden kanssa työskennellessä perhetyöntekijän ammatillinen toimijuuden ilmentyminen on vaihtelevaa ja siihen vaikuttaa perhetyöntekijän sisäisten valmiuksien ja ominaisuuksien lisäksi merkittävästi työympäristö, muut toimijat ja vallitseva kulttuuri. Tutkimus lisää ymmärrystä siitä, millaista on toimia perhetyöntekijänä lastensuojelun tehostetussa perhetyössä, millaisiin asioihin perhetyöntyöntekijänä tavanomaisesti pystyy vaikuttamaan ja missä asioissa vaikuttaminen ei ole perhetyöntekijän ammatissa aina mahdollista. Tutkimus lisää ymmärrystä perhetyöntekijän ammatillisen kasvun ja oppimisen mahdollisuuksista sekä ymmärrystä tehostetun perhetyön ja yhteistyön kehittämisestä perhetyöntekijän ammatillista toimijuutta huomioiden tai sitä sivuuttaen. Perhetyöntekijän ammatillisen toimijuuden tarkastelu auttaa ymmärtämään perhetyöntekijän työn moninaisia osaamisvaatimuksia ja haastavia työtilanteita sekä työssä tarvittavaa vahvaa moniammatillista tukea.