"Valpurit on niitä höpönlöpökirjoja" : lasten käsityksiä omasta lukijuudestaan sekä kokemuksia Satukirstu-sovelluksen käytöstä - Taskinen, Aino (2025)
Lukutaito on ollut jo vuosia laskussa. Oikein ajoitetulla ja oikeanlaisella tuella on kuitenkin mahdollista tukea lukutaidon kehitystä. Lasten suhtautumiseen lukutaidosta vaikuttavat erilaiset tekijät, kuten kotona opitut mallit ja ympäristön virikkeet. Myös lasten oma suhde heidän lukijuuteensa muodostuu positiivisen suhteen ja kokemusten myötä. Esimerkiksi emeritusprofessori Heikki Lyytisen kehittämä Satukirstu-sovellus auttaa lapsia saavuttamaan peruslukutaidon alkeet ja innostaa lapsia kuuntelemaan satuja. Sovellus lukee satuja ääneen osoittaen samalla alalaidassa kulkevasta tekstistä, mitä sanaa ollaan lukemassa. Näin sanojen lukemista on helppo seurata itsenäisesti samalla, kun satua pystyy kuuntelemaan.