PurOja : ojamaisten purokohteiden tarkastus paikkatietopainotteisesti - Ahonen, Kati (2025)
Latvavesien tunnistaminen ja tunnustaminen on tärkeä osa vesiensuojelun kokonaisuutta. Metsänhoitosuunnittelussa käytettävillä suojavyöhykkeillä suojataan luonnollisia virtavesiä, joihin uudistetun metsäsertifioinnin mukaan luetaan myös ojamaiset uomat, joissa on luonnonuomien piirteitä. Metsänhoitosuunnittelua tehdään tietokoneelta käsin ennen kohdekäyntejä. Tässä tutkielmassa ojamaisten purojen tarkastusta tehtiin paikkatietopainotteisesti eri tietolähteitä tutkien. Päätavoite oli tunnistaa suojavyöhykkeen vaatimat luonnonmukaiset uomat siitä huolimatta, että uomilla on ihmistoiminnan takia ojamaisia piirteitä. Osana työssä käytettävän pohjamateriaalin validoimista tutkittiin viivageometrioiden sinuositeettia. Eri avoimen lähdekoodin ohjelmistojen avulla luonnon uomille toteutettiin geometriavertailu, jolla tuotettiin Maanmittauslaitoksen virtavesikapea-tasosta puuttuvaa tietoa kyseisistä kohteista, jotta lähtöaineisto maastosta saatiin selvitettyä. Tämän jälkeen tavoitteena oli toistaa aiempi satunnaismetsämallinnusta hyödyntävä tutkimus, joka korkeusmallipohjaisesti tunnistaa ojia ja puroja. Satunnaismetsämallinnuksessa käytetään lähtöaineistoa kuvaamaan todellista tilannetta, johon luokittelun ennustetta verrataan. Satunnaismetsämallinnuksen metriikat ja visualisointi antoivat viitettä toimivasta mallista, joka on toteutettavissa. Tällaista mallinnusta ei ollut mahdollista viedä loppuun saakka tutkielman puitteissa. Ojamaisten purojen tarkastuksen lopputulos on geometriavertailutaso, joka vertaa korkeusmallikuvasta tuotettua Stream Network with Order -tasoa sekä SYKE Ranta10-, PUROHELMEN Bioennuste- ja Maanmittauslaitoksen virtavesikapea- ja vanhatkartat.fi -tasoja. Metsänhoitosuunnittelussa huomioitavien uomien korostus puskuroinnilla perustui tähän geometriavertailuun. SYKE Ranta10 ja PUROHELMI ovat tällä hetkellä tarkimmat avoimen paikkatiedon lähteet kuvaamaan puroja ja pienpiirteisiä luonnon uomia.