Mahdollisuus kohdata tuntematon : tekoälyä hyödyntävä chatbot luovan kirjoittamisen apuvälineenä - Ådahl, Mariika (2025)
Tutkielmassani tarkastelen voiko tekoälyä hyödyntävällä chatbotilla eli keskustelurobotilla kirjoittaa draamadialogia tai kokeellista kerrontaa. Onko tekoälyä hyödyntävästä chatbotista apua luovassa kirjoittamisessa? Chatbot on tekoälyä käyttävä tietokoneohjelma, keskustelurobotti, jonka tehtävänä on käydä dialogia ihmisen kanssa. Olen käyttänyt pääasiassa tutkielmani kirjoitusharjoituksissa Cleverbot-nimistä chatbottia, jota pidetään yhtenä eniten ihmisen kaltaisista keskusteluroboteista. Lisäksi kokeilen myös ChatGPT-nimistä sovellusta. Margaret A. Boden jakaa luovuuden kolmeen ryhmään: yhdistelevään, tutkivaan eli kokeilevaan ja muokkaavaan luovuuteen. Margaret A. Bodenin sanoin kokeileva luovuus on arvokasta, koska ”se saattaa saada meidät oivaltamaan mahdollisuuksia, joista emme aikaisemmin ole nähneet pilkahdustakaan.” Voiko kone opettaa minulle jotain luovuudesta?