A critical discourse analysis of LGBTQ+ discourse in the Final Fantasy XIV official forum - Susi, Marita (2025)
Final Fantasy XIV on suosittu massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli eli MMORPG, jonka yhteisö saa useinkiitosta ystävällisyydestään sekä positiivisesta ilmapiiristään. Samalla peliyhteisöt ovat kuitenkin olleet paikkoja, joissa LGBTQ+-pelaajat kohtaavat jatkuvaa syrjintää ja vihapuhetta. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten LGBTQ+ -pelaajista puhutaan pelin virallisella keskustelufoorumilla. Tutkimus keskittyy erityisesti siihen, millaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä diskursiivisia strategioita pelaajat käyttävät keskusteluissa. Tutkielman aineistona käytettiin julkisia foorumikeskusteluja, joita analysoitiin kriittisen diskurssianalyysin avulla. Analyysissa aineisto jaettiin kolmeen teemaan: heteronormatiivisuus, politisoiminen ja queer-vastarinta. Tutkielmantulokset osoittavat, että vaikka foorumi on moderoitu ja myönteinen ilmapiiri on kyseisessä peliyhteisössä yleinen, joutuvat LGBTQ+-pelaajat käyttämään erilaisia keinoja vastustaakseen poissulkevia normeja ja rakentaakseen tilaa omalle näkyvyydelleen. Tutkimus tuo näkyvyyttä queer-pelitutkimukseen ja osoittaa, että digitaalisten peliyhteisöjenosallistavuus ja hyväksyntä ovat moniulotteinen ja dynaaminen prosessi, jotka kaipaavat jatkuvaa tarkastelua ja kehittämistä.