Patsaiden muuttuvat poliittiset merkitykset julkisessa tilassa : diskurssianalyysi patsaskiistoista Suomessa - Huuhtanen, Saara (2025)
Maisterintutkielma tarkastelee viime vuosien patsaskiistojen diskursseja Suomessa. Patsaat voivat toimia politiikan työkaluina, kaupunkikuvaa dominoivina elementteinä, mielenilmausten kokoontumispaikkoina, protestoinnin välineinä tai sen kohteina. Venäjän valloitettua Krimin niemimaan Ukrainassa vuonna 2014 monia Venäjään liittyviä patsaita päätettiin poistaa julkiselta paikalta Euroopassa. Moni pitkään esillä ollut Neuvostoliiton lahjoittama patsas politisoitui uudelleen viimeistään Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Julkinen keskustelu patsaiden kohtalosta on ollut erimielisiä ja tunteikasta.