Generalized additive mixed model for detecting differences in songs' acousticness during artist’s lifespan - Leppänen, Juho (2025)
Artistien tekemät musiikilliset tyylivalinnat ovat muokanneet musiikkimarkkinoita ajan saatossa johtaen alueellisiin tai kokonaisia maanosia koskeviin trendeihin erotellen valtavirta- ja marginaalimusiikin toisistaan. Musiikkialan lisäksi artisteilla on myös suuri yhteiskunnallinen vaikutus, joka ohjaa kulutusta ja ihmisten käyttäytymismalleja. Artistien valintoihin ovat vuosikymmenten saatossa vaikuttaneet ulkoiset tekijät, kuten vallitseva kulttuuri ja teknologian kehitys. Keskeisenä tekijänä voidaan kuitenkin nähdä artistiin itseensä liittyvä henkilökohtainen ja jatkuvasti muuttuva ominaisuus, ikä.