Gerontologista sosiaalityötä koskevat diskurssit sosiaalityöntekijöiden puheessa - Laukkarinen, Mervi (2025)
Tutkielma tarkastelee ikääntyneiden ihmisten parissa tehtävää gerontologista sosiaalityötä ja siitä muodostuvia diskursseja. Kun ikääntyvän väestön osuus yhteiskunnassa kasvaa, se voi lisätä myös ikääntyneiden parissa tehtävän sosiaalityön tarvetta. Sosiaalityön rooli ikääntyneiden palveluissa ei ole ollut yhtä vahva kuin terveydenhuollon palveluiden. Tiukka talouspolitiikka ja ikään liittyvät syrjivät käsitykset voivat nähdä ikääntyneet vain hoidon ja hoivan kohteina. Sosiaalityö pyrkii näkemään myös ikääntyneen sosiaaliset tarpeet ja auttaa ikääntyneitä sellaisissa sosiaalisissa ongelmissa, joita on yhtä lailla nuoremmilla ihmisillä. Ikääntyminen tuo sosiaalityöhön omat erityispiirteet, koska toimintakyvyn muutokset ikääntyneenä voivat kietoutua yhteen sosiaalisten haasteiden kanssa.