Tekoälypohjainen keskusteluavustaja toisen asteen verkko-opetuksen tukena - Pöllänen, Henry (2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan keskusteluavustajan suunnittelua, toteutusta ja integrointia Moodle-pohjaiseen verkko-oppimisympäristöön Microsoft Azuren teknologioita hyödyntäen. Projektin tavoitteena oli tukea opiskelijoiden vuorovaikutusta ja tarjota skaalautuvaa, turvallista ja pedagogisesti mielekästä ohjausta itsenäisen opiskelun aikana. Tutkielmassa vertaillaan kahta toteutusvaihtoehtoa (ChatGPT ja Azure AI), kuvataan valintaperusteet, esitetään asennusprosessi ja käsitellään tietosuojavaatimuksia EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) näkökulmasta. Tulokset tukevat kevyiden integraatiomallien toimivuutta kun ne ovat sovitettu organisaation tekniseen ja pedagogiseen toimintaympäristöön.