Suomi.fi kehittäjille kokonaisarkkitehtuurikehys: rooli ja rakentuminen julkishallinnon arkkitehtuurityöhön - Aaltonen, Elisa (2025)
Tutkielmassa tarkastellaan Suomi.fi kehittäjille kokonaisarkkitehtuuriviiteke-hyksen (versio 1.0) kehittämisprosessia osana Suomen julkisen hallinnon koko-naisarkkitehtuurityötä. Tavoitteena on selvittää, millaiseen rakenteeseen, peri-aatteisiin ja tavoitteisiin kehys rakentui. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, mi-ten kansallisia ja kansainvälisiä arkkitehtuuriviitekehyksiä on hyödynnetty ke-hyksen taustalla sekä millä tavoin arkkitehtuuriviitekehysten arviointimalleja voitaisiin tulevaisuudessa soveltaa tämänkaltaisen kehyksen jatkokehittämises-sä. Tutkielman tavoitteena on esittää kehittämistyön taustalla vaikuttaneet va-linnat, niiden perustelut sekä tarjota samalla dokumentaation kehyksen jatko-kehittämisen tueksi. Samalla tutkielmaa voivat hyödyntää Suomi.fi kehittäjille kokonaisarkkitehtuurikehyksen muut käyttäjäryhmät. Tutkielma toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jossa aineisto kerättiin ryhmähaastatteluna. Haastatteluun osallistui kehystä kehittäneitä asiantuntijoita. Aineiston analyysi tehtiin sekä deduktiivisena valitun teoriamallin avulla että aineistolähtöisesti induktiivisesti. Tulosten perusteella Suomi.fi kehittäjille kokonaisarkkitehtuu-rikehys on kehitetty vastauksena tunnistettuun tarpeeseen ajantasaisesta, sel-keästä ja käytännönläheisestä viitekehyksestä julkishallinnon käyttöön. Kehystä ei rakennettu yksittäisen viitekehyksen varaan, vaan sen sisältö muotoutui asi-antuntijoiden laajaan yhteistyön kautta. Lisäksi kehyksessä huomioitiin muun muassa alan hyvät käytänteet, suositukset, standardit ja viitekehykset. Kehyk-sen tavoitteiksi nousivat erityisesti yhteentoimivuuden edistäminen, laaja so-vellettavuus ja helppokäyttöisyys. Arkkitehtuuriviitekehysten arviointimalleja ei toistaiseksi ole hyödynnetty Suomi.fi kehittäjille kokonaisarkkitehtuurike-hyksen arvioinnissa, mutta niiden soveltaminen nähdään potentiaalisena jat-kokehityksen näkökulmasta.