Työn tehostaminen Microsoft 365 Copilotin avulla - Määttä, Eemil (2025)
Työn tehostaminen – eli tuottavuuden, tehokkuuden, laadun ja ajankäytön parantaminen - on organisaatioiden keskeinen tavoite. Viime vuosina generatiivinen tekoäly on noussut merkittäväksi teknologiseksi mahdollistajaksi tämän tavoitteen tukemisessa. Generatiivinen tekoäly viittaa suuriin kielimalleihin pohjautuviin teknologioihin, jotka kykenevät tuottamaan sisältöä aiemman koulutusdatan perusteella. Työnteon kontekstissa sen on esitetty tukevan erityisesti työtehtävien automatisointia, työntekijöiden luovuutta, tiedon käsittelyä ja päätöksentekoa. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin, miten generatiivinen tekoäly vaikuttaa työn tehostamiseen. Tutkielman empiirisessä osiossa kontekstina toimii Microsoft 365 Copilot, generatiivisen tekoälyn sovellus, joka on integroitu osaksi Microsoftin ekosysteemiä. Tutkielma taustoitettiin teoriaosuuden kirjallisuuskatsauksella ja empiirinen osio suoritettiin monimenetelmällisenä tapaustutkimuksena suomalaisessa asiantuntijaorganisaatiossa. Aineistonkeruussa yhdistettiin verkkokysely ja yksilöhaastattelut, jotka kohdistuivat kohdeorganisaation Microsoft 365 Copilotin pilottiryhmän käyttäjiin. Tutkimuksessa selvitettiin, miten Microsoft 365 Copilot vaikutti käyttäjien ajankäyttöön, työn tehokkuuteen, tuottavuuteen ja laatuun. Lisäksi tarkasteltiin sen taloudellisia vaikutuksia. Keskeisimpinä hyötyinä esiin nousivat ajansäästö sekä tehokkuuden ja tuottavuuden kasvu. Lisäksi käyttäjät kokivat voivansa keskittyä paremmin vaativiin, suurempaa lisäarvoa tuottaviin tehtäviin. Tutkimus osoittaa, että generatiivinen tekoäly voi merkittävästi tukea asiantuntijatyötä erityisesti silloin, kun se integroidaan osaksi päivittäisiä työtehtäviä ja -prosesseja. Tutkimus tuo uuden kontekstin ja lisäarvoa generatiivisen tekoälyn hyödyntämisestä käytävään keskusteluun ja tarjoaa organisaatiolle suosituksia ja konkreettisia tuloksia generatiivisen tekoälyn käyttöönotosta sekä siitä saatavista hyödyistä ja niiden maksimoinnista. Tutkimus täydentää tieteellistä ymmärrystä generatiivisen tekoälyn vaikutuksista työntekoon sekä paikkaa aukkoa Microsoft 365 Copilotin taloudellisten vaikutusten tutkimuksessa. Taloudellisia vaikutuksia tarkasteltaessa Copilot voi tuottaa organisaatiolle arvoa pienentämällä kustannuksia ja parantamalla resurssien kohdentamista.