Helotiales fungi : ecology, habitat requirements and occurrence in Finnish natural forests - Madi, Aliisa (2025)
Helotiales- sienet ovat ovat yksi maailman monimuotoisimmista kotelosieniryhmistä, mutta ne tunnetaan puutteellisesti. Suurin osa Helotialeksista on saprofyyttejä ja elää lahopuulla. Pienten kotelosienten monimuotoisuuteen vaikuttavat tekijät tunnetaan yleisesti heikosti. Tämän tutkielman päämääränä oli selvittää Helotiales- sienten monimuotoisuutta luonnollisesti kaatuneilla suurikokoisilla maalahopuilla. Aineistoa kerättiin neljältä eri luonnontilaiselta metsäalueelta Suomesta. Tutkin yhteisötason vasteita mittaamalla Helotialeksien lajirunsautta ja yhteisöjen välisiä eroja suhteessa lahopuun ja ympäristön laatuun liittyviin tekijöihin. Tutkimuksessa inventointiin yhteensä 96 maalahopuuta, jotka edustivat 4 eri puulajia. Tutkimuksen aikana löydettiin yhteensä 129 Helotiales- lajia, joista 64% esiintyi viisi kertaa tai vähemmän. Keskimääräinen lajimäärä rungolla oli 10,5. Tilastollisissa analyyseissä käytin yleistettyjä lineaarisia sekamalleja tutkiessani lajirunsauteen vaikuttavia tekijöitä, ja yhteisöanalyysiä tutkiessani yhteisökoostumukseen vaikuttavia tekijöitä. Sekä Helotialeksien lajirunsauteen että yhteisökoostumukseen vaikuttavat tekijät olivat puulaji, rungon tilavuus ja sammalpeitteisyys. Lisäksi yhteisökoostumukseen vaikuttivat kaarnapeitteisyys ja lahoaste. Vaikutukset vaihtelivat hieman puulajeittain. Tutkimusalueiden tai kosteiden ja kuivien elinympäristötyyppien välillä ei ollut eroja lajirunsaudessa tai yhteisökoostumuksessa. Myöskään populaation horisontaalisella sijainnilla rungolla ei ollut vaikutusta lajirunsauteen tai yhteisökoostumukseen. Tuloksista voidaan päätellä, että Helotialeksien monimuotoisuuteen vaikuttavat tekijät ovat paikallisia ja liittyvät lähinnä lahopuun laatuun. Isokokoisella lahopuulla ja lehtipuulla oli eniten lajeja. Myös lahopuun kosteuspitoisuutta lisäävillä tekijöillä, kuten sammalpeitteisyydellä, oli positiivinen vaikutus lajirunsauteen.