Esihenkilöiden motivaatio itseohjautuvuusteorian näkökulmasta ICT-organisaatiossa - Harju, Anni (2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella ICT-asiantuntijaorganisaation esihenkilöiden motivaatiota itseohjautuvuusteorian näkökulmasta. Tarkoituksena on selvittää, miten itseohjautuvuusteorian kolme psykologista perustarvetta näyttäytyvät esihenkilöiden haastatteluissa. Lisäksi tarkastelen itseohjautuvuusteorian sisäisen ja ulkoisen motivaation ilmentymistä esihenkilöiden haastatteluissa. Tämä tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineistona toimi Jyväskylän yliopiston Joko-hankkeen haastatteluaineistot, ja aineisto koostui 17 teemahaastattelusta. Haastateltavat toimivat esihenkilöasemassa ICT-organisaatiossa. Aineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysilla, jolloin tutkimuksen tulokset jakaantuivat viiteen eri yläteemaan itseohjautuvuusteorian mukaan: (1) autonomia, (2) kyvykkyys, (3) yhteenkuuluvuus, (4) sisäinen motivaatio ja (5) ulkoinen motivaatio. Näihin teemoihin muodostuivat alateemat analyysin avulla. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että psykologisista perustarpeista autonomia näyttäytyi laajoina vaikutusmahdollisuuksina työssä, kyvykkyys näkyi työssä saatavissa oppimisprosesseissa sekä ongelmanratkaisuna ja yhteenkuuluvuus näyttäytyi vuorovaikutuksena sekä työyhteisön ja organisaation tukena. Sisäinen motivaatio näyttäytyi erityisesti mielenkiintoisten työtehtävien kautta, ja ulkoinen motivaatio näkyi työstä saatavana palkkana ja työsuhde-etuina. Tulokset osoittivat, että organisaation resurssit vaikuttavat erityisesti autonomiaan ja kyvykkyyteen. Tutkimuksen tulokset lisäävät ymmärrystä esihenkilöiden motivaatiosta ja antavat mahdollisia näkökulmia tulevaisuuden organisaatioiden kehityssuuntiin.