The political philosophy of Ludwig von Mises : examining Mises' views on the state - Sievänen, Simo-Juhani (2025)
Tämän tutkielman tavoitteena on kuvata ja analysoida Ludwig von Misesin (1881–1973) poliittista filosofiaa ja hänen näkemyksiään valtiosta keskittymällä Misesin teoksiin. Tämä tutkielma on jaettu kolmeen päälukuun. Ensimmäinen näistä luvuista käsittelee Misesin näkemyksiä liberalismista ja kapitalismista. Toinen näistä luvuista käsittelee Misesin näkemyksiä sosialismista. Kolmas näistä luvuista käsittelee Misesin näkemyksiä fasismista. Jokaisen luvun keskeisenä käsitteenä on valtio. Mises oli itävaltalaiseen koulukuntaan kuuluva taloustieteilijä. Taloustieteen lisäksi hänen teoksensa käsittelevät muun muassa historiaa, politiikkaa, filosofiaa ja sosiologiaa. Mises oli klassinen liberaali ja vapaan markkinatalouden puolustaja, ja jotkut ajattelijat sisällyttävät hänet uusliberaaliin perinteeseen. Teoksissaan Mises pyrki argumentoimaan vapaan markkinatalouden ja klassisen liberalismin hyödyllisyyden puolesta. Merkittävä osa Misesin teoksista keskittyy hänen kritiikkiinsä sosialismia kohtaan, jonka hän näki totalitaarisena talousjärjestelmänä. Fasismi oli kolmas painopiste Misesin teoksissa, ja Misesin näkemykset olivat enimmäkseen fasismia vastaan, vaikka jotkut ajattelijat ovat väittäneet Misesin olevan fasisti joidenkin hänen näkemystensä vuoksi ja koska hän oli itävaltalaisfasistisen järjestön jäsen. Vaikka Mises käsitteli näitä poliittisia aiheita teoksissaan, hänen ajatuksensa perustuivat usein taloustieteeseen eikä poliittiseen filosofiaan. Siksi jotkut ajattelivat ovat väittäneet, että Misesin ajatuksiin ei sisälly paljoakaan poliittista filosofiaa. Näin ollen yksi tutkielman kattavista teemoista on kysymys siitä, miten voimme luonnehtia Misesin poliittista filosofiaa, kun hän väittää olevansa arvovapaa taloustieteilijä ja kun jotkut ajattelijat ovat väittäneet, että Misesin ajattelusta pääosin puuttuu poliittinen filosofia ja etiikka?