”How could you have thought this would be funny?” : sopimattoman kielen rakentumista ja kielinormineuvotteluja X:ssä - Lehtinen, Mikael (2025)
Tässä tutkimuksessa tarkastelen sopimattoman kielen rakentumista ja kielinormeista käytävää neuvottelua mikroblogi X:ssä. Tavoitteeni on tutkimuksen kuluessa selvittää, mitä sopimattomalla kielellä ja kielinormeilla ymmärretään ja kuinka ne tulevat näkyviksi kommenteissa, joissa käsitellään vuoden 2018 Kultainen pallo -jalkapallogaalassa palkitun norjalaisen Ada Hegerbergin ja ranskalaisen DJ:n Martin Solveigin välistä välikohtausta. Aihe on kiinnostava ja ajankohtainen, sillä sen lisäksi, että maallikkojen käymä kielikeskustelu on tutkijalle aina kiinnostavaa, aineistostani nousee myös kielellisiä valtasuhteita, erilaisia kielikäsityksiä sekä tasa-arvokysymyksiä kaiuttavia elementtejä, joista on käyty keskustelua vuosikymmeniä ja keskustelu jatkuu edelleen. Vaikka aineistoni sivuaa urheiluun liittyvää tapahtumaa, koskettavat samat kielikysymykset myös laajemmin yhteiskunnassa niin meillä kuin maailmalla.