Mielenterveysperusteinen työkyvyttömyys Helsingin Sanomien ja Aamulehden pää- ja mielipidekirjoituksissa 2020–2024 - Eriksson, Johanna (2025)
Mielenterveysongelmat voivat vaikeuttaa työllistymistä avoimille työmarkkinoille sekä katkaista jo alkaneen työuran. Tilastojen mukaan mielenterveysongelmat ja mielenterveysperusteinen työkyvyttömyys ovat yleistyneet Suomessa. Syitä mielenterveysongelmien yleistymiselle ovat tutkimusten mukaan esimerkiksi työelämän paineet, stigman vähentyminen, hoitoon hakeutumisen kynnyksen madaltuminen sekä nuorten kokema epävarmuus tulevaisuudesta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia diskursseja mielenterveysperusteisesta työkyvyttömyydestä tuotetaan sanomalehtikirjoituksissa, millä tavoin mielenterveysongelmiin yhteydessä oleva stigma ilmenee kyseisissä diskursseissa sekä kuinka sosiaalisella tuella kyetään tukemaan osallisuutta ja työelämään paluuta psyykkisen sairastumisen jälkeen. Tutkielman aineisto koostuu Helsingin Sanomien ja Aamulehden pää- ja mielipidekirjoituksista aikavälillä 1.1.2020-31.12.2024.