“The time for European sovereignty has come” : how European sovereignty is used in the statements by the presidents of the European Commission - Chydenius, Johan (2025)
Tämä maisterintutkielma tarkastelee kuinka Euroopan komission puheenjohtajat Jean-Claude Juncker ja Ursula von der Leyen ovat käyttäneet konsepteja eurooppalainen suvereniteetti ja suvereniteetti poliittisessa retoriikassaan vuosina 2018–2024. Tutkimusmetodina toimii retorinen analyysi, joka rakentuu Chaïm Perelmanin retoriikan teorialle. Tutkielma rakentaa ensin vahvan pohjan suvereniteetin klassiselle määritelmälle jakamattomana, erottamattomana ja ehdottomana poliittisena valtana seuraamalla konseptin muodostumista modernissa poliittisessa ajattelussa muun muassa Bodinin, Hobbesin ja Rousseaun teorioiden kautta. Tähän klassiseen määritelmään peilattuna tutkielma analysoi Junckerin ja von der Leyenin lausuntojen argumentaation keinoja. Analyysissa paljastuu kuinka molemmat puheenjohtajat erottavat termien eurooppalainen suvereniteetti ja suvereniteetti merkityksiä klassisen suvereniteetin ominaisuuksista. Sen sijaan eurooppalaiseen suvereniteettiin liitetään arvoja kuten yhteistyö, jakaminen ja kyky toimia, korostaen eurooppalaisen suvereniteetin olevan kaikkia osapuolia hyödyttävä. Tämä uudelleenmäärittely vaikuttaa osin strategisesti motivoituneelta, kun sillä haetaan legitimiteettiä Euroopan Unionin toimille ja integraatiolle tai kun sitä käytetään vastavoimana suvereniteetin normatiiviselle ymmärtämiselle. Tutkielmassa selviää, kuinka modernissa poliittisessa ajattelussa on myös malleja ymmärtää konseptin ja sen merkityksen uusia ominaisuuksia. Konseptin todetaan olevan edelleen liikkeessä.