Jeremiahs of thoughtlessness : analyzing the crisis of thinking with Hannah Arendt and Wendy Brown - Fredriksson, Elias (2025)
Tämä tutkielma on teoreettinen ja konseptuaalinen analyysi ajattelusta ja ajattelemattomuudesta nykypäivän yhteiskunnissa. Tarkastelen Hannah Arendtin ja Wendy Brownin valittuja teoksia ja kehitän näiden pohjalta argumentin kriittisen ajattelun puolesta. Lisäksi myös tunnistan ja analysoin ajattelemattomuuden negatiivisia poliittisia ja sosiaalisia seurauksia uusliberalismin ja nihilismin viitekehyksien kautta. Johdannon ja päätösluvun ohella tämä työ on jaettu kolmeen osaan, joista kahdessa ensimmäisessä esittelen keskeisimmät käsitteet ja ideat sekä analysoin ajattelun ja ajattelemattomuuden konsepteja Arendtin ja Brownin teksteissä. Kolmannessa pääluvussa siirryn tuottamaan kokonaisvaltaisemman ja näiden kahden teoreetikon tuotannolle rakentuvan analyysin nykypäivän ajattelemattomuudesta. Tutkielmani tulokset osoittavat, että ajattelemattomuus, nihilismi ja uusliberalismi ovat kietoutuneet yhteen aikamme yhteiskunnissa, ja että tämä uhkaa vakavasti yksilön moraalia, autonomiaa ja vapautta. Tulokseni viittaavat myös ajattelemattomuuden olevan kytköksissä arvojemme ja kokemamme merkityksellisyyden eroosioihin, ja että kyvyttömyytemme jakaa maailmaa muiden kanssa on kriittinen osa demokratian ja kollektiivisen elämän tällä hetkellä kohtaamia kamppailuja. Tuon myös esille Arendtin ja Brownin tärkeitä havaintoja ja ideoita siitä, miten ajattelemattomuutta voi vastustaa ja miten voimme palauttaa merkityksellisyyttä yhteiskuntaamme.