Disinformed voters : reflexive control and election interference - Dannberg, Juho (2025)
Vaalivaikuttaminen demokraattisissa vaaleissa on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut kiistanalainen ongelma. Vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, Venäjä pyrki vaikuttamaan vaaleihin eri tavoin, mukaan lukien levittämällä disinformaatiota mainosten ja bottien avulla sosiaalisessa mediassa, esiintymällä Yhdysvaltain kansalaisina tarkoituksena organisoida poliittisia tapahtumia ja protesteja sekä hakkeroimalla ja julkaisemalla sähköposteja ja asiakirjoja Yhdysvaltain demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin kampanjahenkilökunnan sähköpostitileiltä. Samana vuonna, Venäjän valtiomedia sekä botit sosiaalisessa mediassa tuottivat disinformaatiota Yhdistyneen kuningaskunnan EU-jäsenyyden kansanäänestyksestä. Sen jälkeen, valtiot kuten Ranska vuonna 2017 ovat löytäneet todisteita vaalivaikuttamisesta Venäjän toimesta. Tämä opinnäytetyö pyrkii analysoimaan näitä vaikutusoperaatioita refleksiivisen kontrollin yrityksenä. Refleksiivisessä kontrollissa toimija pyrkii vaikuttamaan jonkun muun päätöksentekoprosessiin haastamattomasti muuttamalla tämän informaatiomaisemaa, saaden refleksiivisen kontrollin kohteen tekemään toimijan haluaman päätöksen vapaaehtoisesti. Edellä mainitut kolme vaalivaikuttamisen tapausta analysoidaan hyödyntämällä prosessin seurannan tutkimusmenetelmää, jossa toiminta ja sen seuraukset kytketään askel askeleelta toisiinsa oletetulla ja selittävällä kausaaliprosessilla. Tätä prosessia testataan huolellisella tapahtumien kuvauksella ja todisteiden arvioinnilla, jonka päämääränä on pyrkimys arvioida refleksiivisen kontrollin vaikutusta vaaleihin verrattuna muihin selittäviin tekijöihin. Jotta refleksiivistä kontrollia voidaan käsitellä osana kausaaliprosessia, analysoidun disinformaatiomateriaalin täytyy suosia vaaliehdokasta yli toisen, olla suunnattua selkeästi määrätylle äänestäjäryhmälle ja erottumaan näkyvyydessä sosiaalisen median ’kohinasta’. Koska refleksiivinen kontrolli ja vaalivaikuttaminen toimivat tehokkaimmin vaalikilpailun ollessa tiukkaa ja siten vaikeimmin todennettavissa, sekä informaation ja mediakulutuksen ollessa kasvavasti hajautunutta ja polarisoitua, vaalivaikuttaminen ulkomailta aiheuttaa demokratialle monimutkaisen ongelman monimutkaisilla ratkaisuilla. Tässä opinnäytetyössä tarkastellussa kolmessa tapauksessa, vaalivaikuttamisoperaatio näyttäisi olleen suurin laajuudeltaan ja pyrkimyksiltään Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 2016. Ei kuitenkaan ole mahdollista sanoa, oliko tapaus ainutkertainen paikalta ja/tai ajaltaan. Opinnäytetyön aiheen tutkimisesta vuotta 2016 seuraaviin presidentinvaaleihin Yhdysvalloissa olisi hyötyä.