Soiden ennallistamisen pitkäaikaisvaikutukset selkärangattomien yksilömääriin ja monimuotoisuuteen - Karhukorpi, Kiia (2025)
Suot ovat merkittäviä elinympäristöjä turpeen muodostumisen sekä lajiston ainutlaatuisuuden vuoksi. Suomessa soita on ojitettu esimerkiksi metsä- ja maataloutta varten, ja ojituksen myötä soiden lajiston monimuotoisuus on heikentynyt huomattavasti. Soiden ennallistamisella pyritään palauttamaan soiden vesitalous ja lajisto mahdollisimman lähelle luonnontilaisen kaltaista. Ennallistamisen taustalla on Unelmien kenttä -hypoteesi (”Field of Dreams” -hypoteesi), jonka mukaan lajit palautuvat luontaiseen elinympäristöönsä, kun elinympäristön olosuhteet palautuvat niille suotuisiksi. Maakiitäjäisiä, hämähäkkejä ja muurahaisia on usein käytetty indikaattorina tutkimuksissa, joissa on selvitetty ympäristön tilaa. Pro gradu -tutkielmassa tutkin neljän Keski-Suomen suon ennallistamisen vaikutuksia maakiitäjäisten, hämähäkkien ja muurahaisten yksilömääriin, sekä maakiitäjäisten lajimääriin ja lajikoostumukseen, kun ennallistamisesta oli kulunut 17–20 vuotta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko soiden ennallistaminen onnistunut sen perusteella, että onko ennallistamisen myötä soiden selkärangattomien yksilömäärä palautunut luonnontilaista vastaavaksi, ja alkanut palautua tyypillinen maakiitäjäislajisto. Jokaisella tutkimussuolla oli kolme eri käsittelyä: luonnontilainen, ojitettu ja ennallistettu. Keräsin selkärangatonnäytteet kuoppapyydysten avulla. Maakiitäjäisten yksilömäärissä oli eroa ennallistetun ja ojitetun käsittelyn välillä, kun taas lajimäärä oli melko sama eri käsittelyillä. Maakiitäjäislajisto oli samankaltainen ennallistetulla ja luonnontilaisella käsittelyllä, mutta ojitetulla käsittelyllä taas esiintyi eri lajeja. Muurahaisten ja hämähäkkien yksilömäärissä ei ollut eroa ennallistetun ja ojitetun käsittelyn välillä. Tutkimuksen perusteella soiden ennallistamisen on onnistunut palauttamaan maakiitäjäislajistoa, mutta hämähäkkien ja muurahaisten kohdalla ennallistamisen vaikutukset eivät olleet niin selkeitä. Hämähäkkien ja muurahaisten lajinmääritys olisi kuitenkin tarpeellista tarkempien tulosten saamiseksi. Lajiston palautuminen kokonaisvaltaisesti luonnontilaista tilaa kohti voi vaatia vielä pidemmän ajan ennallistamisen jälkeen, vaikka selkärangattomat ovatkin jossain määrin ehtineet palautua parissa vuosikymmenessä.