"Sitä täytyy vähän tulkita sieltä rivien välistä” – Vuorovaikutuksen tulkinnallinen rakentuminen soveltuvuusarvioinnin prosessissa - Uusitalo, Lotta; Rantanen, Anniina (2025)
Työntekijän valinta on organisaation menestyksen kannalta kriittinen prosessi, jossa soveltuvuusarvioinneilla on keskeinen rooli. Käytännön ja tutkimustiedon välillä esiintyy kuitenkin kuilu, ja päätöksenteko on muuttunut entistä monimutkaisemmaksi. Konsulttien hyödyntäminen arvioinneissa on yleistynyt, mutta arviointien sujuvuuteen vaikuttavaa konsultin ja rekrytoivan esihenkilön välistä vuorovaikutusta on tutkittu suhteellisen vähän. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka vuorovaikutus rakentuu konsultin ja rekrytoivan esihenkilön välillä soveltuvuusarvioinnin kontekstissa. Tutkimuksessa tutkitaan myös, miten ymmärrys arvioitavasta henkilöstä muodostuu vuorovaikutuksessa ja tukevatko prosessin rakenteet yhteisymmärryksen syntymistä. Teoreettinen viitekehys rakentuu vuorovaikutuksen ja soveltuvuusarvioinnin kirjallisuudesta. Vuorovaikutusta tarkastellaan eri vuorovaikutusmallien, sensemakingin, intuition ja epäsymmetrisen informaation käsitteiden avulla. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla kuudelta esihenkilöltä sekä neljältä konsultilta. Tulokset analysoitiin fenomenografisella analyysillä, ja sen pohjalta muodostettiin kolmeen pääluokkaan jaettu kuvauskategoriataulukko. Tulokset tuovat esiin, että soveltuvuusarviointi rakentuu vuorovaikutuksessa tulkinnallisena prosessina, jossa vaikuttavina tekijöinä toimivat molempien osapuolten persoonat, tavat kommunikoida ja kyvyt sanallistaa asioita, sekä konsultin ja esihenkilön yhteistyön pituus ja sitä kautta rakentuneet keinot rakentaa ymmärrystä. Soveltuvuusarviointi koetaan eri tasoisesti vaikutteisena vuorovaikutuksen laadulle. Eroja ilmeni siinä, millaisia merkityksiä vuorovaikutukselle annetaan arvioinnin onnistuvuuden kannalta. Osa toi esille prosessin tulkinnallisuuden tuomia haasteita selkeämmin, kun taas toiset kokivat prosessin kaikilta osin sujuvana ja ongelmattomana. Tutkimus liittyy osaksi laajempaa keskustelua siitä, miten yksilöt ja yhteisöt rakentavat ymmärrystä epäselvissä ja monitulkintaisissa tilanteissa.