“Vanhemmaksi tuleminen ja etenkin naisilla äidiksi tuleminen ei tarkoita sitä, että huippu-urheilu on kuopattu” : kokemuksia huippu-urheilun ja vanhemmuuden yhdistämisestä Suomessa - Kalso, Vilma; Salo, Rami (2025)
Suomessa on tavoitteena kehittää huippu-urheilua yhteiskunnallisten arvojen mukaisesti ja lisätä sen houkuttelevuutta. Urheilun tasa-arvoa lähestyttäessä urheilijoiden vanhemmuusroolit jäävät usein vähälle huomiolle, ja moni urheilija viivyttää vanhemmaksi ryhtymistään tai lopettaa urheilu-uransa vanhemmaksi tultuaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella, miten urheilutoimijat kokevat urheilun ja vanhemmuuden yhdistämisen Suomessa. Lisäksi selvitetään, minkälaista tukea urheilun ja vanhemmuuden yhdistämiseen tarvitaan. Tutkimus toteutetaan osana Jyväskylän yliopiston Psykologian laitoksen “Kuka jää tasa-arvon ulkopuolelle huippu-urheilussa? Poikkitieteellinen tutkimus sukupolvien välisestä kulttuurisesta muutoksesta urheilutavoitteissa, vanhemmuudessa ja identiteetissä (SportEX)” -tutkimushanketta. Tutkimus toteutetaan temaattisella analyysilla ja tutkimusaineisto koostuu haastatteluista sekä kyselytutkimuksen vastauksista.