Yhteenveto: | Tutkielma tarkastelee ja vertailee Carl Schmittin sekä Michel Foucault'n teoretisointeja tiedon ja vallan vuorovaikutussuhteista. Kysyn tutkimuksessani, missä suhteissa Schmittin ja Foucault'n käsitykset eroavat toisistaan ja missä suhteissa ne taas ovat yhteneväisiä. Aineistona käytän sekä Schmittin että Foucault'n tuotantoa laajemmin, mutta keskityn kummaltakin erityisesti yhteen teokseen, joka on keskeinen heidän tiedon ja vallan (tai foucault'laisittain tieto/vallan) vuorovaikutussuhteen teoretisoinnilleen: Schmittin "Dialogiin vallasta ja käytävästä vallanpitäjän luo" sekä Foucault'n "Seksuaalisuuden historia 1: Tiedontahtoon".
Tutkimukseni mukaan Schmittin ja Foucault'n käsitykset ovat monissa suhteissa yhteneväisiä. Näin on erityisesti seuraavilta osin: molemmat näkevät tieto/vallan rakenteellisena; molemmat näkevät tieto/vallan rakenteiden muuttuneen modernissa; tuon muutoksen luonteen molemmat näkevät eräänlaisena teknologisoitumisena, mikä tarkoittaa suvereniteetin roolin kutistumista. Kuitenkin molemmat ajattelijat tuntuvat pitävän suvereniteettia rakenteellisena välttämättömyytenä myös modernissa yhteiskunnassa, jossa suvereniteetin harjoittaminen vaikuttaa kuitenkin mahdottomalta. Molemmat ajattelijat päätyvät samankaltaiseen aporiaan modernin tieto/vallan edessä.
Esitän, että Schmittin ja Foucault'n yhteinen aporia johtuu heidän jakamastaan sosiaalisesta ontologiasta eli agonistisesta post-foundationalismista. Ehdotan lopuksi, että Schmittin ja Foucault'n teoretisointeja voitaisiin syntetisoida esimerkiksi mikrofyysisen tai tiedollisen suvereniteetin käsitteiden ja ilmiöiden tutkimuksella, mikä mahdollistaisi nykyistä laajempaa ymmärrystä vallitsevasta sosiaalisesta todellisuudestamme
|