Yksinäisyys joukkueurheilussa - Narinen, Samuli; Kuisma, Niklas (2025)
TIIVISTELMÄ Narinen, S. & Kuisma, N. 2025. Nuorten yksinäisyys joukkueurheilussa. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma, 62 s. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tarkastella nuorten yksinäisyyden yleisyyttä yläkouluikäisillä nuorilla sekä joukkueurheilussa tapahtuvaa yksinäisyyttä joukkueessa harrastavilla nuorilla sekä kuinka se ilmenee, sen syitä ja muotoja. Lisäksi tutkittiin sukupuolieroja näissä muuttujissa. Tutkimusaineisto kerättiin Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) tutkimuksen kautta, jota toteutti Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta vuonna 2022. Tutkimukseen osallistui noin 10000 5–9.-luokkalaista lasta ja nuorta, joista me valitsimme tutkimukseemme yläkouluikäiset nuoret. Tutkimusotanta meidän tutkimuksessamme oli 2147 vastannutta (n=2147, ikäkeskiarvo= 15 vuotta). Tutkielman aineisto koostui kyselylomakkeilla kerätyistä tiedoista nuorten yksinäisyyden kokemusten yleisyydestä joukkueurheilussa ja sen ulkopuolella. Analyysissä käytettiin IBM SPSS Statistics -ohjelmistoa, ja tutkimusmenetelminä sovellettiin ristiintaulukointia kuvaamaan tuen yhteyksiä yksinäisyyteen nuorilla. Tulokset osoittivat, että nuoret kokevat yksinäisyyttä merkittävästi, jopa yli puolet kyselyyn vastanneista. Yksinäisyyttä koetaan enemmän tytöissä kuin pojissa. Tulokset osoittavat joukkueurheilun suojaavan yksinäisyydeltä, sillä joukkueurheilua harrastavat kokivat vähemmän yksinäisyyttä kuin harrastamattomat. Suurin syy yksinäisyyteen joukkueurheilussa oli ryhmän ulkopuolelle sulkeminen ja usein sen aiheuttajana oli joukkue – tai ryhmäkaveri, jonka osuus oli noin 40 % vastanneista. Yhdeksäsluokkalaiset kokivat yksinäisyyttä hieman enemmän kuin seitsemäsluokkalaiset. Johtopäätöksinä toteamme, että yksinäisyys on merkittävä ilmiö ja se koskettaa isoa osaa nuoria. Joukkueurheilussa yksinäisyyttä koetaan vähemmän, mutta se on tunnistettavissa joukkueurheilussakin. Yksinäiseksi kokevien määrä kasvaa hieman iän myötä ja tytöt kokevat yksinäisyyttä enemmän. Tulokset korostavat tarvetta nuorten yksinäisyyttä ehkäiseviin toimiin, joukkueurheilun sosiaalisen näkökulman kehittämistä sekä sosiaalisesti että psyykkisesti turvallisen tilan luomista nuorelle. Asiasanat: Yksinäisyys, joukkueurheilu, nuoret, yläkoulu, ryhmän ulkopuolelle sulkeminen