Listaamattomista yhtiöistä saatujen osinkojen verotus Suomessa 1990-luvulta nykypäivään - Korte, Jonathan (2025)
Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata listaamattomista yhtiöistä saatujen osinkojen verotusta Suomessa 1990-luvulta nykypäivään. Aihetta tarkastellaan pääosin luonnollisen henkilön verotuksen näkökulmasta. Aiheesta on rajattu pois myös kansainvälisen verotuksen tilanteet. Tarkoituksena on arvioida, mi-ten listaamattomista yhtiöistä saatujen osinkojen verotusta koskeva lainsää-däntö ja oikeuskäytäntö on muuttunut tarkasteluvälillä. Tutkielmassa pyritään selvittämään myös muutoksien syitä ja lainsäädännön tulevaisuudennäkymiä. Arviointi tapahtuu oikeushistoriallisin ja lainopillisin menetelmin. Aineistona käytetään lainsäätämisaineistoa, kuten hallituksen esityksiä ja työryhmien ra-portteja, sekä aihealueen kirjallisuutta. Peilaan lainsäädäntöä myös hyvän ve-rojärjestelmän periaatteisiin. Tutkielmassa todetaan verotuksen muuttuneen monimutkaisemmaksi ja sen painopisteen siirtyneen yhtiöltä osingonsaajalle. Lainsäädännön haasteita selittää monin paikoin eriytetyn verojärjestelmän omaksuminen Suomessa 1990-luvun alussa. Lainsäädännön muutoksia selit-täviksi tekijöiksi tunnistetaan pääomamarkkinoiden vapautuminen, kiihtynyt kansainvälinen verokilpailu, verotuksen kansainväliset trendit, eurooppaoi-keuden vaatimukset, talouden suhdanteet sekä Suomalaisen politiikan voima-suhteet. Neutraalin ja yksinkertaisen verojärjestelmän vaatimuksen arvioidaan kasvavan tulevaisuudessa lisäten painetta osinkoverotuksen rakenteelliseen muutokseen.