“Tämä talo tanssii” : jurtta liminaalitilana, utopiana ja communitaksen kokemuksena - Leiwo, Tytti (2025)
Etnologian ja antropologian alan maisterintutkielmassani esitän, että jurttaan hakeutuminen ja siellä asuminen oli tekijälle yksilöllinen siirtymäriitti sekä hetkellinen kokemus liminaalitilasta, communitasista ja utopiasta. Tarkoitukseni on selvittää, miten jurtta toimi henkisenä ja fyysisenä tilana siirtymärituaalin liminaalivaiheelle. Lisäksi pohdin, mitä jurttaan lähtö kertoo yksilön tarpeesta kokea communitaksen väliaikainen, rakenteesta vapauttava voima. Jurttakokemus myös esimerkillistää ihmisen tarvetta kuvitella ja lähteä toteuttamaan utopioita.