Game of networks : family ties within the Swedish Council of the Realm (1523-1680) - Suurkaulio, Heidi (2025)
Pro gradu -työni aiheena on Ruotsin valtaneuvosten väliset sukuverkostot aikavälillä 1523-1680. Työni yhdistää digitaalisia ihmistieteitä ja esimodernin ajan tutkimusta. Työn teoreettinen viitekehys ja menetlemä on tietokoneavusteinen verkostoanalyysi. Työn aineistona on käytetty Marko Hakasen ja Ulla Koskisen kokoamaa Swedish Councillors of the Realm, 1523-1680 -tietokantaa. Aineistoon tallennetut valtaneuvosten sukulaisuussuhteet erotellaan automaattisesti omaksi tietorakenteekseen toteuttamallani Python-ohjelmalla. Varsinainen verkostoanalyysi, eli verkon visuaalinen esitys ja tunnuslukujen lasku, on tehty Gephi-työkalulla. Tämän lisäksi aineistosta lasketaan analyysia tukevia (tilastollisia) tunnuslukuja R-ohjelmointiympäristössä. Kysymyksenasettelu työssäni liittyy sekä aineistoon että menetelmään. Verkostoanalyysi vahvistaa aikaisemman tutkimuksen antamaa kuvaa siitä, että Ruotsin ylhäisaateli oli varhaismodernilla ajalla verkostoitunutta niin suorien perimyssuhteiden kuin avioliittojenkin kautta. Erityisesti 1600-luvun verkosto on aikaisempaa 1500-luvun verkostoa tiheämpi. Valtaneuvosten verkostoista löytyi kuitenkin myös yksittäisiä henkilöitä, joilla ei ollut takanaan virallista sukuverkostoa. Sosiaalinen ja kansainvälinen liikkuvuus oli siis mahdollista, vaikkakin harvinaista. Parhaimmillaan tietokoneavusteinen verkostoanalyysi tuottaa ennalta-arvaamatonta tietoa aineiston rakenteesta, ja tiedon käsittelyn automatisointi ohjelmoimalla nopeuttaa tutkimusprosessia sekä vähentää ihmisen tekemiä (kirjoitus)virheitä. Aineiston käsittelyn automatisointi vaatii kuitenkin aineiston tuntemusta ja tarkkuutta, eivätkä kaikki verkostoanalyysissä käytetyt tunnusluvut sellaisenaan sovi historiallisen sosiaalisen verkoston analysointiin.