KÄMMEN-YLÖS-viittoman frekvenssi ja funktiot suomalaisen viittomakielen keskustelu- ja tarina-aineistossa - Sturiale, Isabella (2025)
Tämä maisterintutkielma käsittelee KÄMMEN-YLÖS-viittoman käyttöä suomalaisessa viittomakielessä. KÄMMEN-YLÖS on todettu laajasti käytetyksi ja monifunktionaaliseksi eri viittomakielissä, mutta tekstilajien välistä systemaattista vertailua ei ole aiemmin tehty. KÄMMEN-YLÖS-viittoma ei ole ollut suomalaisen viittomakielen tutkimuksessa keskiössä. Tutkielman tavoitteena on selvittää: (1.) miten usein KÄMMEN-YLÖS-viittoma esiintyy suomalaisen viittomakielen korpuksen keskustelu- ja tarina-aineistossa, (2.) mitkä ovat KÄMMEN-YLÖS-viittoman käyttöfunktiot keskustelu- ja tarina-aineistossa ja (3.) onko funktioissa eroja kahden tekstilajin välillä. Aineistona käytetään CFINSL-korpuksen tehtäviä 2 ja 5, joihin KÄMMEN-YLÖS on valmiiksi annotoitu. Koko aineistosta tutkitaan KÄMMEN-YLÖS-viittoman frekvenssi ja suhteellinen osuus, ja pienemmästä neljän viittojan aineistosta analysoidaan funktioita. Tutkimuksessa yhdistyvät kvantitatiiviset ja kvalitatiiviset menetelmät. Tulokset osoittavat, että KÄMMEN-YLÖS on frekventimpi keskusteluissa. KÄMMEN-YLÖS-viittomalla ilmennetään vuorovaikutuksellisia, modaalisia ja kieliopillisia pääfunktioluokkia molemmissa tekstilajeissa, mutta mikrofunktioiden jakautumisessa on eroja. Keskusteluissa painottuvat tilastollisesti merkitsevästi vuorovaikutukselliset funktiot, kun taas tarinoissa kieliopilliset funktiot. Modaalisten funktioiden määrässä ei havaittu merkitsevää eroa. Lisäksi aineistossa on tekstilajikohtaisia pääfunktioluokkien yhdistelmiä ja luokittelemattomia esiintymiä.