Autenttisia väärennöksiä : taiteilija Nils Wikbergin tapaus - Hiltunen, Kirsi (2025)
Maisterintutkielma käsittelee kulttuuriesineiden autenttisuuden määritelmiä ja taideväärennösten limittymistä niihin. Tutkimus on monitieteinen tapaustutkimus, joka käsittelee taiteilija Nils Wikbergin toimintaa sekä taiteilijana että Akseli Gallen-Kallelan teosten väärentäjänä. Tutkimusaineistona on Wikbergin aitoja vesivärimaalauksia ja hänen maalaamiaan väärennöksiä. Niitä verrataan Gallen-Kallelan autenttisiin akvarelliteoksiin, joita taiteilija on maalannut Korpilahdella 1920-luvun lopulla. Tutkimuksen keskeisenä osa-alueena on autenttisuuden käsitteen ymmärtämisen tärkeys kulttuuriperinnön ja objektien käsittelyn yhteydessä. Tutkimus tuo myös esiin teosten aitouden arvioinnissa tarvittavaa asiantuntijuutta ja mitattavissa olevia tutkimusmenetelmiä.