Mis-ja Disinformaatio nykypäivän vaaleissa - Korhonen, Timothy (2025)
Tässä tutkimuksessa tutustutaan tekoälyn rooliin mis-ja disinformaation tuottamisessa ja levittämisessä poliittisessa- ja vaalikontekstissa. Tässä keskitytään pääasiassa Suomen ja Yhdysvaltojen toimintaympäristöihin, mutta tarvittaessa hyödynnetään muiden maiden tapahtumia paremman ymmärryksen saamiseksi. Tutkimuksessa oli kolme päätutkimuskysymystä, joista ensim-mäinen on tekoälyn rooli tämän päivän mis-ja disinformaation tuottamisessa ja levittämisessä. Toinen kysymys liittyi väärän tiedon torjuntaan ja kolmantena käsiteltiin, miten tekoälyn kehitys tulee vaikuttamaan mis-ja disinformaatioon tulevaisuudessa. Tutkimuksessa hyödynnettiin laajaa kirjallisuutta ja puolistrukturoituja haastatteluja tulosten saamiseksi. Tulokset osoittavat, että tänä päivänä tekoälyllä on mis-ja disinformaation tuottamista ja levittämistä vahvistava vaikutus, sillä sen avulla pystytään kasvattamaan väärän tiedon määrää ja laatua. Tämän mahdollistaa erilaiset tekoälytyökalut, kuten generatiiviset tekoälymallit, Deepfake-työkalut ja erilaiset botit. Tällä hetkellä kuitenkin tekoäly ei pysty toimimaan itsenäisesti vaan ihminen vaaditaan yhä prosessiin mukaan. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että täydellinen väärän tiedon torjunta ei ole mahdollista, mutta kokonaisvaltaisilla ratkaisuilla mis-ja disinformaation leviämistä voidaan vaikeuttaa ja sen tehoa voidaan lieventää. Ongelma on globaali, mutta eri maiden toimintaympäristöillä on merkittävä vaikutus väärän tiedon tehokkuuteen ja kykyyn heikentää olemassa olevia yhteiskunnallisia epäkohtia. Tämän vuoksi ratkaisuissa on otettava nämä toimintaympäristölliset tekijät huomioon. Tämä tutkimus nostaa esiin erilaisia arvioita tekoälyn kehityksestä ja tämän vaikutuksista mis-ja disinformaatioon. Tulevaisuudessa tekoälyn rooli tulee olemaan suurempi ja vaikuttamisenkeinot tulevat olemaan laadukkaampia. Tämä johtaa tilantee-seen, jossa valheellisen ja väärän tiedon määrä tulee räjähtämään, mikä voi johtaa moniin ei haluttuihin seurauksiin. Tämä tutkimus tarjoaa laajan katsauksen nopeasti kehittyvän tekoälyn vaikutuksista yhteiskunnallisesti ajankohtaiseen vaali-ja poliittiseen vaikuttamiseen, sekä korostaa globaalien ja paikallisten kokonaisvaltaisten ratkaisujen tärkeyttä torjunnassa.