Sokkorekrytoinnin ja prosessiautomaation hyödyntämisen arviointi suomalaisissa pk-yrityksissä - Skaniakos, Aleksanteri; Hakala, Riina (2025)
Opinnäytetyön tavoitteena on kartoittaa ja arvioida sokkorekrytoinnin sekä prosessiautomaation vaikutusta ja soveltuvuutta suomalaisten, erityisesti savonlinnalaisten, pk-yritysten rekrytointiprosesseihin kehitetyn ratkaisukonseptin kautta. Tutkielmassa tarkastellaan savonlinnalaisten pk-yritysten rekrytointiprosessien nyky- sekä tahtotilaa ja näkemyksiä sokkorekrytoinnista sekä prosessiautomaatiosta havaittuihin tarpeisiin peilaten. Sokkorekrytoinnin tavoitteena on edistää tasa-arvoisuutta ja vähentää syrjintää keskittymällä työnhakijoiden työssä vaadittaviin kompetensseihin. Prosessiautomaatiolla taasen pyritään automatisoimaan tavallisesti ihmisten tekemiä toimintoja, mahdollistaen toimintojen tehostamisen sekä laadun parantamisen. Tässä tutkimuksessa käsitellään liiketoimintaprosessien hallintaa (BPM) sekä ohjelmistorobotiikkaa (RPA) prosessiautomaation keinoina. Tutkimus toteutettiin suunnittelututkimuksena. Aineisto kerättiin integroivan kirjallisuuskatsauksen menetelmin sekä kahdella haastattelukierroksella, joilla haastateltiin savonlinnalaisia pk-yrittäjiä sekä heidän sidosryhmiään. Tutkimus toteutettiin Task-Technology Fit (TTF) viitekehyksen raameissa, joka mahdollistaa teknologian ja organisaatioiden tarpeiden yhteensopivuuden analysoinnin. Tutkimuksen löydöksenä sokkorekrytointiin suhtauduttiin positiivisesti ja sen hyödyiksi koettiin muun muassa työnantajamielikuvan koheneminen sekä tasa-arvon kehittäminen rekrytointiprosessissa. Sokkorekrytoinnin onnistunut käyttöönotto vaatii kuitenkin siihen perehtymistä, sitoutumista sekä panostusta erityisesti sopivien rekrytointilomakkeiden laatimiseen. Prosessiautomaation hyötyjen tunnistettiin olevan rekrytoijaa tukevissa tehtävissä, kuten viestinnän sekä työpaikkailmoituksen jakamisen automatisoimisessa. Automaattiseen päätöksentekoon suhtauduttiin kuitenkin sekä kirjallisuudessa että empiriassa negatiivisesti, osoittaen päätöksenteon kuuluvan yhä ihmisille sokkorekrytointitilanteissa. Tuotoksena luotiin haastateltavien tarpeisiin vastaava sokkorekrytointimalli.