Älykkään liikenneinfrastruktuurin tuki ja teknologiat automaattisille ajoneuvoille – systemaattinen kirjallisuuskatsaus - Kynsijärvi, Niko (2025)
Automaattiset ajoneuvot ovat tavoite, jota kohti ajoneuvovalmistajat ovat pyrkineet jo useita vuosia. Viimeisinä vuosina on ajattelu täysin itsenäisistä autonomisista ajoneuvoista siirtynyt enemmän kohti yhteistoiminnallisia ja verkottuneita ajoneuvoja, jotka vaihtavat tietoa ympäristönsä kanssa. Näitä järjestelmiä kohtaan on ollut paljon kiinnostusta, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt älykkään infrastruktuurin rooli tukemassa näitä ajoneuvoja. Verkottuneilla ja automaattisilla ajoneuvoilla on edelleen paljon ongelmia esimerkiksi ympäristön havainnoinnissa, joita ne eivät kykene ratkomaan itse. Tutkielmassa selvitetään älykkään liikenneinfrastruktuurin tarjoamaa tukea ja teknologioita automaattiselle ajamiselle. Tutkielma toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena dokumentoiden tutkielman prosessi tarkasti. Lisäksi tutkielmassa määritellään keskeiset käsitteet kuten verkottunut ja automaattinen ajaminen sekä älykäs liikenneinfrastruktuuri. Osana tutkielman tuloksia suoritettiin aineistolle meta-analyysi. Tutkielmassa tunnistettiin neljä teema älykkään infrastruktuurin tuesta automaattiselle ajamiselle; reaaliaikainen ympäristön havainnointi, paikannus, kommunikaatio ja digitaalinen koneluettava tieto. Lisäksi tunnistettiin joukko teknologioita, joita on ehdotettu käytettäväksi näiden toteutukseen.