Puettavan teknologian käyttöön liittyvä teknostressi nuorilla aikuisilla - Kangasluoma, Anne (2025)
Teknologian kehittyessä puettava teknologia, kuten älykellot ja aktiivisuusmittarit ovat yleistyneet merkittävästi erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Näiden laitteiden avulla käyttäjät voivat seurata fyysistä aktiivisuuttaan, hyvinvointiaan ja terveysparametrejaan. Vaikka puettava teknologia tarjoaa monia hyötyjä, sen käyttöön voi myös liittyä haittavaikutuksia, kuten teknostressiä. Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee nuorten aikuisten kokemuksia teknostressistä puettavan teknologian käytössä. Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä tekijät vaikuttavat teknostressin syntyyn ja miten käyttäjät hallitsevat sitä. Lisäksi tarkasteltiin, millaisia haasteita esimerkiksi sosiaalinen paine puettavan teknologian käytössä tuo mukanaan, sekä miten yksilölliset tekijät, kuten persoonallisuus ja teknologinen itsevarmuus, vaikuttavat teknostressin kokemiseen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin teemahaastatteluin. Tulokset osoittavat, että teknostressin keskeisiä aiheuttajia ovat laitteiden jatkuva läsnäolo, datan keräämiseen ja yksityisyyteen liittyvät huolenaiheet sekä teknologian luomat odotukset ja suorituspaineet. Vaikka moni osallistuja koki saavansa laitteista hyödyllistä tietoa hyvinvoinnin tueksi, ne myös lisäsivät painetta tavoitteiden saavuttamiseen ja itsensä mittaamiseen. Teknostressiä pyrittiin hallitsemaan muun muassa säätämällä ilmoitusasetuksia, rajoittamalla käyttöä tai muuttamalla omaa suhtautumista laitteen tarjoamaan dataan. Tutkimuksen tulokset syventävät ymmärrystä teknostressin ilmenemisestä ja voivat tukea käyttäjäystävällisempien ja stressiä vähentävien teknologiaratkaisujen kehittämistä.