Aurinkovoimahankkeiden ympäristövaikutukset käytöstä poistuneilla turvetuotantoalueilla - Anttilainen, Kia (2025)
Ilmastonmuutoksen vastainen ilmastopolitiikka luo painetta uusiutuvien energiamuotojen käyttöönotolle. Yksi päästöttömistä energian tuotantomuodoista on aurinkovoima. Aurinkopaneelien nopea tekninen kehitys, kustannusten aleneminen ja uusiutuvan energian tarve on herättänyt alan toimijoiden kiinnostuksen rakentaa teollisen kokoluokan aurinkovoimaloita. Turpeentuotannon päättyminen vapauttaa tuhansia hehtaareita ihmisen vahvasti muokkaamaa maata muille jälkikäyttömuodoille. Aurinkovoiman soveltuvuus nähdään hyvänä jälkikäyttömuotona vanhoille turvetuotantoalueille, koska ne ovat puuttomia, alueet ovat tasaisia ja niissä on valmiiksi kattava tieverkosto. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia aurinkovoimahankkeiden ympäristövaikutuksia turvetuotantoalueilla. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuspohjaisena tutkimuksena. Kirjallisuudesta poimittiin potentiaaliset aurinkovoimalan ympäristövaikutukset turvetuotantoalueella. Niitä arvioitiin ottamalla huomioon Suomen olosuhteet. Tutkimuksessa tehtiin myös asiantuntijakysely merkittävien ympäristövaikutusten tunnistamiseksi. Kirjallisuuskatsauksen ja asiantuntijakyselyn tulosten pohjalta syntyi listaus potentiaalisesti tärkeimmistä ympäristövaikutuksista, joiden merkittävyyttä arvioitiin ARVI-työkalun avulla. ARVI-tarkasteluun valittiin kymmenen potentiaalista aurinkovoimakohdetta. Kohteille tehtiin paikkatietoanalyysi, jossa tarkasteltiin kohteiden mahdollisesti ympäristövaikutuksien suuruuteen vaikuttavia tekijöitä, kuten verkkoliitynnän puustonpoistotarvetta sekä etäisyyksiä asutukseen, vesistöihin ja suojelualueisiin. Tutkimuksessa havaittiin, että aurinkovoimalalla on paikallisesti vaikutusta muun muassa kasvillisuuteen, mikroilmastoon sekä aurinkovoima-alueen aitaamisen myötä eläinten liikkuvuuteen. Turvetuotantoalueet sijaitsevat pääsääntöisesti kaukana asutuksesta ja aurinkovoimalat ovat matalia rakennelmia, joten maisemalliset haitat ovat pienet. Aurinkovoiman ympäristövaikutukset käytöstä poistuneilla turvetuotantoalueilla arvioitiin keskimäärin vähäisiksi.